Bivši veleposlanik i analitičar

Damir Grubiša o pobjedi Giorgie Meloni: “Pitanje esula i povrata imovine moglo bi biti ponovno na dnevnom redu”

P. N.

Damir Grubiša / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Damir Grubiša / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

"Giorgia Meloni na čelu je jedne stranke koja se po nekim pitanjima deklarirala krajnje konzervativno, suverenistički, populistički s čak nostalgičnim prizvukom prema fašističkoj prošlosti", podsjeća GrubišaO pobjedi desnice na talijanskim parlamentarnim izborima i trijumfu Giorgie Meloni za Radio Rijeku govorio je Damir Grubiša, analitičar vanjskopolitičkih događanja, novinar i bivši veleposlanik u Italiji.


“Njena pobjeda je pitanje demokratskog kontinuiteta Italije u izboru svojih vlada”, govori Damir Grubiša za Radio Rijeku.


“S obzirom na njene ideološke konotacije i političke boje to bi moglo izazvati probleme, kako u unutarnjoj politici, tako i u vanjskopolitičkim odnosima. Ona je predsjednica konzervativne indipendentističke struje u Europskom parlamentu, na čelu je jedne stranke koja se po nekim pitanjima deklarirala krajnje konzervativno, suverenistički, populistički s čak nostalgičnim prizvukom prema fašističkoj prošlosti”, podsjeća Grubiša.
 


Očekuje se zaoštravanje politike prema migrantima, nezaposlenima i LGBT zajednici


 


“Njezine izjave su izazivale kontroverze. Giorgia Meloni i njena politička opcija mogla bi zaoštriti politiku prema migrantima i prema LGBT zajednici, ali i prema nezaposlenima i ugroženima. Njezina parola bila je ‘Bog, domovina i obitelj’, a kada takve parole koristite u političkoj kampanji to znači da odražavate konzervativne ideje i stavove katoličke crkve”, upozorio je Grubiša.


 


 


Desničari su uspjeh postigli jer su uspjeli koalirati, za razliku od ljevice, ističe Grubiša.


Očekuje se da će se teže dodjeljivati pomoć države nezaposlenima, redimenzionirat će se sva socijalna davanja, socijalna politika će se stanjiti, smatra Grubiša.


U Italiji ne cvjetaju ruže jer je najzaduženija u eurozoni po vanjskom dugu, tako da će se to manifestirati na puno razina, objašnjava Grubiša.


“Manifestirat će se na vanjskoj politici jer je Giorgia Meloni u prvom redu podržavala Vladimira Putina prije agresije na Ukrajinu, poslije je naravno promijenila mišljenje, ali je činjenica da  će  zagovarati suverenističku poziciju i Mađarske i Poljske u odnosu na EU. Moguće je da dođe čak i do formiranja jedne koalicije konzervativnih vlada i vlasti u EU koja bi blokirala EU, a to znači blokiranje i onih paketa pomoći zemljama koje su se našle pod udarom enegretske krize”, pojašnjava Grubiša.


 


Svako izdvajanje i soliranje nanijelo bi štetu u prvom redu Italiji


 


Ideje desnice odmiču od europskih vrijednosti, od eura od europske obitelji, može li si Italija to financijski priuštiti, upitala je novinarka Radija Rijeke.


“Italija je premrežena eurozonom, i svako izdvajanje i soliranje nanijelo bi štetu u prvom redu Italiji. Moramo shvatiti i da je Brexit najviše štete nanio i nanijet će Velikoj Britaniji. Imamo tu situaciju kada političari rade na vlastitu štetu. Ne smijemo zaboraviti da su i nacizam i fašizam nanijeli sami sebi najviše štete. To je zapravo rezultat svakog nacionalizma, ksenofobije, rasizma i politike koja u osnovi radi u prvom redu protiv vlastite nacije”, rekao je Grubiša.


Damir Grubiša komentirao je izjave Giorgie Meloni kojima je zazivala pripajanje Istre i Rijeke Italiji.


“U prvom redu ona je to izjavila 2014. kada je rekla i da EU ima 27 članica umjesto 28. Kad su je pitali zašto je rekla 27, odgovorila je da je to valjda zato što se uvijek protivila ulasku Hrvatske u EU dok ona ne vrati imovinu esula i dok direktno ne vrati Istru i Dalmaciju”, prisjeća se Grubiša.


“To je bila jedna teška politička izjava koju je kasnije nastojala eliminirati sa svog facebooka. Međutim ostao je taj gorak osjećaj da bi ona kao premijerka možda mogla u odnosu prema Hrvatskoj i Sloveniji zaoštriti upravo na pitanju esaula i ponovo postaviti pitanje povrata imovine.  Hrvatska je već isplaćivala prvu tranšu i očekivala je da će isplatiti drugu i treću tranšu duga prema Italiji, ali Italija jednostavno nije dala broj računa na koji to treba uplatiti. To bi moglo ponovno biti na dnevnom redu, ako to vlada buduće premijerke odluči”, kaže Grubiša.


“U tom slučaju bi hrvatska vlada trebala pričekati da se talijanska vlada formira i vidjeti njen program te zatim poduzeti odgovarajuće mjere”, zaključuje Grubiša.Bila je Mussolinijeva nostalgičarka


 


Naravno, često su izjave političara dane u predizbornim kampanjama mnogo neumjerenije nego kada oni stupe na vlast, stoga treba pričekati da se uspostavi vlada, i onda pitati vladu, kaže Grubiša.


“Naravno ne može je se pitati o izjavama koje je sama izbrisala i potisnula iz svoje političke prošlosti. Ona je čak izjavila kada je imala 20 godina da je Musssolini napravio dobrih stvari ali da je pogriješio samo u rasnim zakonima i u tome što je krenuo u rat. Stoga se ona pojavila u ulozi Mussolinijeve nostalgičarke. Naravno da ona sada tvrdi da je to izjavila u mladosti, ali sve su te izjave dio njene kontroverzne ličnosti”, podsjeća Grubiša.


Damir Grubiša govorio je i o ulozi Silvia Berlusconija, koji je je ponovo u prvom redu.


“Berlsuconi je zapravo mentor Meloni i Salviniju, pokušava se vratiti na krestu koalicijske pobjede, iako nema više nikakav politički kredibilitet. On je osuđen zbog utaje poreza, zbog korupcije, protiv njega se vode procesi zbog iskorištavanja maloljetničke prostitucije. Međutim, ne smijemo zaboraviti da su mu nažalost Talijani više puta progledali kroz prste i najvjerojatnije ćemo imati okapanja kao što smo imali dok je bio predsjednik vlade. Možda bude umjereniji nakon deset godina što je bio daleko od vlasti, no vuk dlaku mijenja ali ćud nikada”, zaključuje Grubiša.