Štajerska

ČUDO U AUSTRIJI Skijaš preživio nakon pet sati ispod lavine

Hina

Reuters

Reuters

Žrtve lavine obično ne prežive duže od 15 minuta ispod snijega, a slučaj spašenog 26-godišnjaka prvi je takav u Alpama u posljednjih dvadeset godina, rekao je dužnosnik spasilačke službe Stefan SchroeckBEČ Pošto ga je zatrpala lavina, dvadesetšestogodišnji Austrijanac proveo je više od pet sati pod gomilom snijega prije nego je spašen, objavile su u četvrtak austrijske spasilačke službe.


Žrtve lavine obično ne prežive duže od 15 minuta ispod snijega, a slučaj spašenog 26-godišnjaka prvi je takav u Alpama u posljednjih dvadeset godina, rekao je dužnosnik spasilačke službe Stefan Schroeck.


Službe su uzbunjene u srijedu navečer pošto se 26-godišnji skijaš nije vratio s neobilježene staze kod štajerskog vrha Pleschnitzzinkena. Spasitelji su ga uspjeli pronaći ispod metra snijega jer je kod sebe imao odašiljač koji je svakih nekoliko minuta slao njegovu lokaciju.
Muškarac je bio pri svijesti ali teško pothlađen. Uspio je preživjeti jer se oko njegove glave formirao zračni džep koji mu je omogućio disanje, premda se zbog mase snijega nije mogao ni pomaknuti.


“Imao je puno, puno sreće”, rekao je Schroeck.