Zabrana

Crnogorska policija zabranila skup prosrpske oporbe

Hina

Reuters

Reuters policija priopćila je u četvrtak rano ujutro da neće dozvoliti okupljanje pristalica oporbenog prosrpskog Demokratskog fronta (DF) ispred crnogorskog parlamenta za vrijeme rasprave o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti jer održavanje skupa nije propisno prijavljeno.


»Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata, a postupat će shodno svojim zakonskim ovlaštenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcioniranja državnih institucija i očuvanja osobne, imovinske sigurnosti i sigurnosti svih građana Crne Gore«, priopćeno je iz crnogorske policije.


Zastupnici u crnogorskom parlamentu u četvrtak će raspravljati i izjasniti se o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva koja taj zakon vidi kao »paravan za otimanje crkava i hramova«, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.
Čelnici DF-a u srijedu navečer su iz Beograda, nakon susreta sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom pozvali pristalice da se okupe u četvrtak 11 na platou ispred crnogorske Skupštine.


»Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore zastupnički klub Demokratskog fronta će sutra biti u Skupštini i očekuje da će svi vjernici koji su potpisali peticiju SPC-a u Crnoj Gori braniti svoje svetinje budu sutra pred Skupštinom Crne Gore u 11 sati i izraziti prosvjed protiv usvajanja sramnog zakona koji napada na našu Crkvu«, priopćeno je iz Demokratskog fronta.


Čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević su prije dva dana u crnogorskom parlamentu objavili da su na zahtjev mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija otkazali prosvjedni skup i odustali od namjere da »svojim životima ne dozvole izjašnjavanje o zakonu o slobodi vjeroispovijesti«, no u srijedu popodne otputovali su u Beograd gdje su nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom objavili da su dobili njegov blagoslov za organizaciju prosvjeda.


Podgoričke Vijesti objavile su da se Mandić i Knežević iz Beograda u Podgoricu nisu vratili komercijalnim letom već zrakoplovom Vlade Srbije.


Demokratski front dva puta je organizirao rušilačke prosvjede u Podgoric, a prvi u listopadu 2008. godine nakon što je Crna Gora priznala Kosovo kao neovisnu državu. Tada je u sukobu demonstranata i policije ozlijeđeno 40-tak osoba.


Sedam godina kasnije u listopadu 2015. godine nakon što su pristalice DF-a danim kampirale na središnjem podgoričkom bulevaru ispred crnogorskog parlamenta, došlo je do novog sukoba sa crnogorskom policijom koja je uz pomoć suzavca i ostalih sredstava prinude razbila to okupljanje.


Dvojica čelnika DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni su nepravomoćno na po pet godina zatvora jer su, kako je navedeno u presudi, učestvovali u pokušaju prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. godine.