Popuštanje mjera

Crna Gora otvorila granice za državljane EU-a i Izraela bez ikakvih uvjeta

Hina

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

U Crnoj Gori trenutno su aktivna 683 slučaja koronavirusa, dok je broj novooboljelih u svakodnevnom padu.Crna Gora je u subotu otvorila granice za državljane zemalja EU-a i Izraela koji u tu zemlju mogu ući bez ikakvih uvjeta.


Do sada su u Crnu Goru bez testa na koronavirus ili potvrde o cijepljenju mogli ući jedino stanovnici zemalja regije.


Istodobno, zdravstvene vlasti dozvolile su svadbena i maturalna slavlja, ali uz striktno pridržavanje pravila – maksimalan broj gostiju je 50, zaposleni u restoranu i gosti moraju nositi zaštitnu masku – osim neposredno pri konzumiranju pića i hrane nakon čega se maska odmah vraća na lice. Kada su u pitanju maturalne večeri škole su dužne osigurati osobu koja će biti odgovorna za poštivanje epidemioloških mjera.
Glazbeni program uz sudjelovanje pjevača i glazbenika dozvoljen je u vrtovima i na terasama ugostiteljskih objekata od 20 do 23 sata, dok su muzika i ples i dalje zabranjeni u zatvorenom prostoru.


Zdravstvene vlasti priopćile su da je 30 posto odraslog stanovništva Crne Gore primilo jednu dozu cjepiva, a da je oko 20 posto odraslih potpuno imunizirano.


Crna Gora ima najnižu razinu obolijevanja od koronavirusa od srpnja prošle godine kada je počeo drugi vala zaraze. Kako su priopćile zdravstvene vlasti te zemlje proteklog tjedana od prosječno testiranih 1274 osoba, pozitivnih na koronavirus rezultata je bilo 3,73 posto.


U Crnoj Gori trenutno su aktivna 683 slučaja koronavirusa, dok je broj novooboljelih u svakodnevnom padu.


Zbog dobre epidemiološke situacija Crna Gora je prošlog tjedna dozvolila da sportskim događajima u toj zemlji prisustvuje publika, i to maksimalno 10 posto sjedećih kapaciteta dvorane ili stadiona. Ranije je ukinut policijski sat i obaveza nošenja zaštitne maske na otvorenom prostoru, dok kafići i restorani mogu raditi do ponoći.


Crna Gora je u prva tri mjeseca ove godine bila u vrhu liste zemalja svijeta po broju aktivnih slučajeva i oboljelih na dnevnoj razini. No, zahvaljujući uvođenju rigoroznih epidemioloških mjera sredinom ožujka, koje su predviđale zatvaranje obrazovnih ustanova, ugostiteljskih objekata, teretana i fitnes i trgovačkih centara, broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko maksimalnih 10 tisuća oboljelih na ispod 700 koliko ih je danas.


Od početka pandemije 99 tisuća Crnogoraca bolovalo je od koronavirusa, a od posljedica zaraze preminulo je njih 1591.