Širenje nove varijante

I u Italiji otkriven prvi slučaj varijante omikron; obolio muškarac koji se vratio iz Mozambika

Hina

Ilustracija / Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Ilustracija / Foto Marko Lukunic/PIXSELL

"Pacijent i članovi njegove obitelji su dobrog zdravlja.  Zakazano je sekvenciranje uzoraka uzetih od članova njegove obitelji koji žive u regiji Kampanija", dodaje ISSU Italiji je otkriven prvi slučaj nove covid varijante omikron kod muškarca u području Napulja, koji se vratio iz Mozambika, objavio je u subotu Viši zdravstveni institut (ISS).


 


“Laboratorij bolnice Sacco u Milanu, specijalizirane za zarazne bolesti, sekvencirao je genom iz pozitivnog uzorka pacijenta koji je došao iz Mozambika”, navodi ISS u priopćenju.
“Pacijent i članovi njegove obitelji su dobrog zdravlja.  Zakazano je sekvenciranje uzoraka uzetih od članova njegove obitelji koji žive u regiji Kampanija”, dodaje ISS.


Italija je u petak zabranila ulazak na svoj teritorij svim osobama koje su “posljednjih 14 dana boravile u Južnoj Africi”.


Osim toga svi letovi iz te regije su zabranjeni.


Vlada također zahtijeva da se sve osobe koje su boravile u Južnoj Africi posljednjih 14 dana, a već su na talijanskom tlu, jave odmah zdravstvenim vlastima, da naprave molekularni test, ostanu u karanteni 10 dana i zatim ponove test.


Italija, kao i cijela Europa doživljava porast broja novozaraženih covidom-19 i pokušava se zaštititi na sve načine.


U srijedu je talijanska vlada odlučila ubrzati cijepljenje trećom, booster dozom cjepiva protiv covida i uvesti ograničenja za necijepljene.


Italija koja ima više od 133.000 umrlih od početka pandemije, posljednjih dana ima više od 10.000 novozaraženih dnevno, a u subotu ih je bilo 12.877.