Prve reakcije

Čović: ‘Ponovno nametanje Komšića Hrvatima štetno je za BiH. Presudio je izborni inženjering’

Hina

Reuters

Reuters

Najavio je nastavak razgovora o izmjenama Izbornog zakona i ustava zemlje s ciljem potpune jednakopravnosti HrvataPredsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je da je nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka štetno za državu BiH i pozdravio je intervenciju visokog predstavnika, ali je dodao da njome nije provedena presuda o legitimnom predstavljanju.


„Mi smo i dalje u situaciji da brojniji narod u Federaciji BH koristeći činjenicu da nije izmijenjen Izborni zakon može izdvojiti 200.000 300.000 glasova i izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Mislim da su i ovaj put pogriješili zbog budućnosti Bosne i Hercegovine i našeg europskog puta“, rekao je Čović na konferenciji za novinare u izbornom stožeru HDZ-a BiH i stranaka HNS-a BiH u nedjelju kasno navečer.


Prema medijskim i stranačkim projekcijama Željko Komšić je pobijedio Borjanu Krišto na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Čović je pojasnio kako je ona dobila više glasova nego on prije četiri godine na izborima, no da je presudio izborni inženjering četiri puta brojnijih Bošnjaka.
„Imat ćete čovjeka (Komšić) koji neće moći doći tamo gdje žive Hrvati, niti će moći zastupati naše interese što je njegova temeljna uloga“, dodao je Čović.


Čelnik HNS-a BiH istaknuo je kako su stranke okupljene oko ovoga bloka uvjerljivo pobijedile među hrvatskim biračima, te da se bez njih neće moći uspostaviti vlast na svim razinama.


„Bez hrvatskog naroda, bez Hrvatskog narodnog sabora neće se moći voditi politika u Bosni i Hercegovini“, rekao je Čović.


Najavio je nastavak razgovora o izmjenama Izbornog zakona i ustava zemlje s ciljem potpune jednakopravnosti Hrvata.


Potvrdio je kako je tijekom večeri imao telefonski razgovor s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom. Pozdravio je brigu međunarodne administracije oko izmjena koje su dodnesena u nedjelju, ali je rekao kako nisu zadovoljni činjenicom da nije izmijenjen Izborni zakon po presudi Ustavnoga suda BiH kojom se inzistira da u vlasti budu predstavnici koje taj narod dominantno izabere.


Schmidt je nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kojim je otežao mogućnost preglasavanja manje brojnijih Hrvata, odlučujući da najveći broj izaslanika u gornjem nacionalno koncipiranom Domu naroda bude biran iz većinskih hrvatskih županija.


Čavara o Schmidtu


Potpredsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, koji je i predsjednik entiteta Federacije BiH, izjavio je u nedjelju navečer kako je visoki predstavnik Christian Schmidt trebao poništiti sve odluke svojih prethodnika kojima je narušena ravnoporavnost Hrvata u korist Bošnjaka.


“Gospodin Schmidt je prije svega trebao staviti izvan snage sve odredbe i odluke koje su donijeli raniji visoki predstavnici koji su totalno narušili Washingtonski mirovnni sporazum kojega su Hrvati potpisali u dobroj vjeri i dobroj namjeri”, rekao je Čavara u Mostaru na konferenciji za novinare u izbornom stožeru HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH.


Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt u nedjelju je izmijenio odredbe Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kojim je povećao prag za izbor izvršne vlasti iz gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.


Time će se, po prvim komentarima, spriječiti mogućnost da Bošnjaci isključe Hrvate iz izvršne vlasti u ovome entitetu. Izmjenama Izbornog zakona BiH iz 2000. te Ustava Federacije BiH iz 2002. omogućeno je da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate te ih izbace iz vlasti.


Čavara je dodao kako kako je Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH izvrgnuta ruglu s ‘inženjeringom kako bi izigrali volju hrvatskog naroda’.


Upitan o preliminarnim rezultatima izbora po kojima Željko Komšić pobjeđuje kandidatkinju HDZ-a BiH i HNS-a Borjanu Krišto, Čavara je rekao kako se očito radi o izbornom inženjeringu po kojemu su Bošnjaci preglasali Hrvate.


“Ovi rezultati sada upućuju na to da imamo izborni inženjering i vidjet ćemo do koje će se mjere raditi na taj način na izbornim mjestima gdje imamo dirigirane odnose između bošnjačkih predstavnika za člana Predsjedništva”, rekao je Čavara.


U HNS-u BiH očekuje se obraćanje čelnika ove stranke Dragana Čovića i kandidatkinje za Predsjedništvo BiH Borjane Krišto.