LONDON – Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 38 dolara, poduprte naznakama da su vodeći proizvođači blizu dogovora o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe.


Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 38,03 dolara. Na kraju prošlog tjedna zaključila je trgovinu u ugovorima za isporuke u kolovozu u plusu 1,81 dolar.


Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 11 centi nižoj cijeni, od 35,38 dolara. Prošlog petka zaključila je trgovanje u plusu 1,78 dolara.
Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija sve su bliže kompromisu o produljenju sporazuma o ograničenju proizvodnje nafte za jedan do dva mjeseca, rekla su dva izvora bliska OPEC+.


Alžir, koji trenutno predsjeda OPEC-om, predložio je da se OPEC+ sastane 4. lipnja umjesto 9. i 10. lipnja kao što su do sada planirali. Rusija se složila.


Činjenica da cijene sirove nafte nisu pretjerano reagirale na vijest o potencijalnom produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe možda je naznaka da je tržište već u cijene uračunalo popriličnu dozu optimizma, napisali su analitičari JBC Energyja u bilješci klijentima.


Rast cijena zakočila je pak napetost između Kine i SAD-a nakon što je Peking upozorio da će odgovoriti na eventualni američki potez u vezi s Hong Kongom.


Kina je od državnih tvrtki zatražila obustavu kupnje soje i svinjskog mesa od SAD-a, saznaje se iz dva upućena izvora. Peking bi mogao proširiti tu mjeru i na druge američke poljoprivredne proizvode bude li Washington poduzimao dodatne korake, dodaju izvori.


Nalog američkog predsjednika Donalda Trumpa da se pokrene postupak ukidanja posebnog tretmana Hong Konga vjerojatno će biti novi pokretač volatilnosti na globalnim tržištima, s obzirom na jačanje napetosti između Washingtona i Pekinga.


Mogućnost zaoštravanja napetosti predstavlja opasnost za uzlazni trend cijena nafte, zaključuje Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.


Kočnica cijenama bili su danas i podaci o aktivnostima u azijskoj i europskoj industriji koji su razotkrili teškoće zbog zatvaranja u vrijeme pandemije koronavirusa, kada je potražnja potonula.


OPEC jutros zbog vjerskog praznika u Austriji nije objavio kolika je u petak bila cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica.