Sumnja na korupciju u EP-u

Četvero uhićenih u Belgiji: Katarski dužnosnici pokušali kupiti bivšeg talijanskog eurozastupnika

Hina

Reuters

Reuters

Državno odvjetništvo nije imenovalo državu no prema pisanju belgijskog dnevnika Le Soir, riječ je o državi Katar čiji su dužnosnici navodno pokušali kupiti bivšeg zastupnika talijanskih socijalista koji je zasjedao u EP-u od 2004. do 2019.Četiri osobe, uključivo bivšeg eurozastupnika, uhićeno je u petak u Bruxellesu u sklopu istrage o korupciji koja se odnosi na jednu zemlju Perzijskog zaljeva, objavilo je savezno državno odvjetništvo Belgije.


Državno odvjetništvo nije imenovalo državu no prema pisanju belgijskog dnevnika Le Soir, riječ je o državi Katar čiji su dužnosnici navodno pokušali kupiti bivšeg zastupnika talijanskih socijalista koji je zasjedao u EP-u od 2004. do 2019.


Istraga je obuhvatila radnje “korupcije” i “pranja novca” organizirane bande, priopćila je istraga.
Već nekoliko mjeseci belgijski istražni suci “sumnjiče jednu državu Perzijskog zaljeva da utječe na gospodarske i političke odluke Europskog parlamenta uplaćujući novčane svote ili nudeći velike darove trećim osobama koje svojom političkom i/ili strateškom pozicijom imaju veliku važnost” u toj instituciji.


Savezno državno odvjetništvo, koje je zaduženo za istrage zločina terorizma i organiziranog kriminala, nije otkrilo identitet privedenih osoba.


U petak ujutro u okviru istrage koju je naredio sudac iz Bruxellesa, obavljeno je 16 racija u raznim općinama glavnoga grada Belgije gdje je i sjedište EP-a.


Osim četvero uhićenih u sklopu istrage policija je zaplijenila “oko 600.000 eura u gotovini” kao i “informatički materijal i mobitele” kojih će se sadržaj analizirati.


Operacija je ciljala pomoćnike eurozastupnika koji rade u EP-u.


Među uhićenima je i bivši eurozastupnik, navodi državno odvjetništvo.