Aneksija

Četiri okupirane ukrajinske regije danas će u Kremlju biti pripojene Ruskoj Federaciji. Putin će održati novi govor

Hina

Reuters

Reuters

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasovanje koje je završilo u utoraRuski predsjednik Vladimir Putin u petak će četiri okupirane ukrajinske regije pripojiti Rusiji na svečanosti u Velikoj kremaljskoj palači u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov najavio je dan ranije da će Putin dokumente o aneksiji potpisati u prisutnosti čelnika četiri regije koje je imenovala Moskva.


Putin će održati govor na ceremoniji, a navečer je planiran koncert na Crvenom trgu.
Putin je u četvrtak navečer potpisao ukaz o priznanju Hersona i Zaporižje kao neovisnih država što je preduvjet da regije podnesu zahtjev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.


Luhansk i Doneck je Putin već priznao kao neovisne države u veljači u vrijeme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.


Petodnevno glasovanje


Ruske okupacijske vlasti u regijama Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson održale su prošlog tjedna referendume u tim pokrajinama za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji. Bilo je izvješća o građanima koji su bili prisiljeni na glasovanje, ponekad i pod prijetnjom oružjem.


Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasovanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat od preko 99 posto potpore odcjepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.


Područja na istoku i jugu Ukrajine okupirana su ubrzo nakon početka invazije ruskih snaga u veljači. Njihovo uključivanje u ruski teritorij označava dramatičnu eskalaciju u Putinovom sedmomjesečnom ratu.


Vojni uspjesi Kijeva početkom rujna natjerali su Putina da žurno organizira ‘referendume’ o aneksiji i mobilizira stotine tisuća Rusa u vojsku, što je potez koji je doveo do egzodusa iz Rusije.


Ruski čelnik rekao je prošli tjedan da će Moskva ukrajinske napade na anektirane regije vidjeti kao napade na samu Rusiju i da će upotrijebiti sva sredstva da ih obrani – što je produbilo zabrinutost zbog toga što Rusija posjeduje nuklearno oružje.


Rusija je anektirala Krim, poluotok u južnoj Ukrajini, 2014. godine.


Zajedno s Krimom, gotovo 20 posto teritorija Ukrajine je pod kontrolom Rusije, iako je Kijev posljednjih tjedana vratio dio okupiranog teritorija.


Putinovi dekreti


Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je okupirane ukrajinske regije Herson i Zaporižju kao neovisne države prije njihova službenog pripojenja. Putinovi dekreti o tome objavljeni su u Moskvi u četvrtak navečer i preduvjet su da regije podnesu zahtjev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.


Moskva je posljednjih dana održala nezakonite referendume u tim regijama kako bi opravdala njihovu aneksiju i tvrdi da su obje većinom glasale za pripajanje Rusiji.