Carles Puigdemont

Čelnik katalonskih separatista uhićen na Siciliji, uskoro odluka suda o izručenju Španjolskoj

Hina

Reuters

Reuters

Puigdemont je bio predmetom europskog uhidbenog naloga koji je izdala Španjolska koja traži njegovo izručenje zbog njegove uloge u pokušaju neovisnostiČelnik katalonskih separatista Carles Puigdemont u četvrtak je uhitila talijanska policija na Sardiniji, navodi se u priopćenju njegova ureda, a prenosi Reuters.


Španjolska je za pobunu te pomoć u organizaciji referenduma o neovisnosti 2017. koji su španjolski sudovi ocijenili nezakonitim, optužila Puigdemonta, bivšeg katalonskog čelnika.


U ožujku je Europski parlament oduzeo Puigdemontu imunitet koji je uživao kao član od 2019. Od tada Puigdemont živi u samonametnutom egzilu u Belgiji.
Njegov ured kaže kako je Puigdemont u četvrtak poslijepodne otputovao u Alghero iz Bruxellesa kako bi sudjelovao na međunarodnoj izložbi Adifolk te se sastao s regionalnim čelnikom Sardinije i njezinim ombudsmanom.


“Kad je stigao u zračnu luku Alghero, zaustavila ga je talijanska granična policija. Sutra će se pojaviti pred sucima apelacijskog suda u Sassariju, a koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti”, navodi se u priopćenju ureda.


Njegov odvjetnik Gonzalo Boye potvrdio je na twitteru da je Puigdemont u pritvoru, dodavši da je uhićen na temelju europskog uhidbenog naloga od 14. listopada 2019. godine, koji je prema “pravnom imperativu – kako je naveo Europski sud pravde – obustavljen”.


Puigdemont je bio predmetom europskog uhidbenog naloga koji je izdala Španjolska koja traži njegovo izručenje zbog njegove uloge u pokušaju neovisnosti.


Referendum je doveo do najveće političke krize u Španjolskoj u posljednjih nekoliko desetljeća, a nakon toga je katalonski parlament, u listopadu 2017. godine, jednostrano proglasio neovisnost, što je potaknulo središnju vladu da nametne izravnu vlast iz Madrida, a vlasti su počele s uhićenjima separatističkih čelnika.