Rat u Ukrajini

Britanski obavještajci tvrde: ‘Ruska zimska ofenziva u Ukrajini je propala’

Hina

Reuters

Reuters

Na nekoliko mjesta duž fronte, "ruske snage postigle su samo marginalne uspjehe po cijenu desetaka tisuća žrtava"Propali su ruski pokušaji da povećaju svoju vojnu kontrolu nad istočnom ukrajinskom regijom Donbas, istaknuli su britanski vojni stručnjaci u svojoj najnovijoj obavještajnoj procjeni situacije u subotu.


Načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov, koji je preuzeo zapovjedništvo nad operacijama u Ukrajini 11. siječnja, pokušao je “pokrenuti opću zimsku ofenzivu s ciljem proširenja ruske kontrole nad cijelom regijom Donbas”, objavilo je na Twitteru britansko ministarstvo obrane.


“Osamdeset dana kasnije, sve je očitije da je ovaj projekt propao”, dodaje se
Na nekoliko mjesta duž fronte, “ruske snage postigle su samo marginalne uspjehe po cijenu desetaka tisuća žrtava”, napisalo je ministarstvo.


Time je “dobrim dijelom protraćena” prednost u ljudstvu stečena djelomičnom mobilizacijom prošle godine.


Velika Britanija svakodnevno objavljuje novosti na temelju obavještajnih podataka od početka ruske invazije na Ukrajinu.


London navodi da je cilj suprotstavljanje narativu Moskve i obavještavanje zapadnih saveznika, dok Moskva optužuje London da provodi kampanju dezinformiranja.