Nakon Brexita

Britanska vlada izlobirala ukidanje radnih dozvola za svoje glazbenike u 19 zemalja EU. Ne i u Hrvatskoj

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Među tih 19 zemalja nema Hrvatske, što bi moglo značiti da ćemo do daljnjega vjerojatno biti uskraćeni za nastupe britanskih glazbenika, i to ne samo rock, već i jazz i klasičnih glazbenika, jer pravila vrijede jednako za sve. Zbog kompliciranih procedura i taksi glazbenici i organizatori će zaobilaziti krajeve gdje su potrebne vize, odnosno radne dozvoleOtkad je Velika Britanija izašla iz Europske unije i nakon što su objavljeni svi detalji razvrgavanja veza, pod posebnim povećalom britanske javnosti bile su odredbe koje britanskim glazbenicima više ne garantiraju da mogu ići na turneje po EU bez viza ili radnih dozvola kao što je to bio slučaj dok su bili dio EU.


Od cehovskih udruga do sve glasnijih rock zvijezda, poslije Brexita su medijima pljuštale optužbe kako je vlada Borisa Johnsona, inače gorljivog pobornika izlaska Velike Britanije iz EU, kilavo odradila posao za svoj važni izvozni proizvod, jer to rock bendovi s pratećom koncertnom „industrijom“ zaista jesu.


Glas su digli i oni poznati glazbenici koji su glasali za Berxit poput Brucea Dickinsona iz slavnih Iron Maidena koje je novi vizni sistem s EU također pogodio, i unatoč licemjerju, na kraju je prevagnuo poslovni razum kod mnogih, a loša reklama izazvana stalnim medijskim napadima postala je ozbiljan problem za premijera Johnsona.
Pritisak je urodio plodom, britanska Vlada je na stranicama Ministarstva digitalije, kulture, medija i sporta danas objavila da je postignut dogovor s 19 članica EU za koje neće trebati vize ni radne dozvole u slučaju „kratkotrajnih turneja“. Ovo “kratkotrajnih” vjerojatno znači da netko neće moći ostati dva mjeseca svirati u nekoj zemlji, no to ni prije nije bio slučaj, najekstenzivnije turneje po nekoj većoj EU zemlji u pravilu ne traju više od deset datuma, odnosno gradova.


Zanimljivo, među tih 19 zemalja nema Hrvatske, što bi moglo značiti da ćemo vjerojatno do daljnjega biti uskraćeni za nastupe britanskih glazbenika, i to ne samo rock, već i jazz i klasičnih glazbenika, jer pravila vrijede jednako za sve. Zbog kompliciranih procedura i taksi glazbenici i organizatori će zaobilaziti krajeve gdje su potrebne vize, odnosno radne dozvole.


Na prvi pogled se može učiniti da su se Britanci potrudili postići dogovor s važnijim i većim tržištima za svoje glazbenike, ali čini se da to nije bio glavni kriterij s obzirom da na popisu tih 19 zemalja ima i manih država od Hrvatske poput Luxembourga, Estonije i susjedne nam Slovenije. Osim te tri britanski glazbenici će moći nesmetano nastupati u Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Nizozemskoj, Slovačkoj i Švedskoj.


Osim nas Velika Britanija nije uredila režim radnih dozvola i viza za glazbenike sa Španjolskom, Grčkom, Portugalom, Bugarskom, Rumunjskom, Maltom i Ciprom. U objavi britanskog ministarstva stoji da Velika Britanija lobira da i te zemlje slijede primjer spomenutih 19 EU zemalja.


S druge strane, Velika Britanija je otvorila svoje granice glazbenicima iz EU. Svaki glazbenik iz EU može doći na Otok i raditi tri mjeseca bez vize, odnosno radne dozvole.