Svijest o okolišu

Britanija će zabraniti nove benzinske, dizelske i hibridne automobile već od 2035. godine

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ta najava stiže uoči UN-ove konferencije o klimi COP26 koja je planirana za studeni ove godine u Glasgowu i koju premijer Boris Johnson želi iskoristiti kao akcelerator podizanja svijesti o okolišnim problemima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tu konferenciju mnogi smatraju trenutkom istine za Pariški sporazum iz 2015. godine o borbi protiv globalnog zagrijavanjaZAGREB – Velika Britanija će zabraniti prodaju novih benzinskih, dizelskih i hibridnih automobila od 2035., pet godina ranije nego što je planirano, pokušavajući smanjiti zagađenje zraka, što bi moglo okončati stoljetno oslanjanje na motore s unutarnjim izgaranjem.


Ta najava stiže uoči UN-ove konferencije o klimi COP26 koja je planirana za studeni ove godine u Glasgowu i koju, piše Reuters, premijer Boris Johnson želi iskoristiti kao akcelerator podizanja svijesti o okolišnim problemima u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Tu konferenciju mnogi smatraju trenutkom istine za Pariški sporazum iz 2015. godine o borbi protiv globalnog zagrijavanja.
»Organizacija COP-a 26 važna je prilika za Veliku Britaniju i zemlje diljem svijeta da pojačaju borbu protiv klimatskih promjena«, rekao je Johnson u izjavi koju je u utorak objavio njegov ured.


»Kao što smo postavili naše planove za postizanje ambicioznog cilja nultih neto emisija stakleničkih plinova do 2050. godine, tražit ćemo i od drugih da nam se pridruže u obećavanju neto nulte emisije«, rekao je Johnson.


Britanski korak predstavlja pobjedu za električne automobile koji, ako se globalno prošire, mogu ugroziti bogatstvo proizvođača nafte, transformirati automobilsku industriju i oboriti jednu od ikona kapitalizma 20. stoljeća: posjedovanje osobnog automobila, piše Reuters..


Dodaje da je vjetar u leđa elektrifikaciji globalnog voznog parka dala afera »dieselgate« s lažiranjem podataka o emisijama štetnih plinova iz Volkswagenovih dizelaša.