Optimistični premijer

Boris Johnson želi novi trgovinski sporazum s EU-om do kraja 2020.

Hina

REUTERS

REUTERSBritanski premijer Boris Johnson provest će brexit do 31. siječnja i potom do kraja 2020. dogovoriti novi trgovinski sporazum s Europskom unijom, kazao je u nedjelju ministar u vladi Michael Gove.


Johnson je prošli tjedan trijumfirao na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je sazvao kako bi konačno riješio pitanje brexita koje je zapelo u slijepoj ulici. Pridobivši na svoju stranu mnoge tradicionalno laburističke birače iz sjeverne i središnje Engleske, Johnson je poručio da će voditi »narodnu vladu«.


»Apsolutno mogu potvrditi da ćemo relativno brzo imati priliku glasati o prijedlogu sporazuma o povlačenju i tada se pobrinuti da se usvoji prije 31. siječnja«, kazao je Gove.Rishi Sunak, zamjenik britanskog ministra financija, kazao je da će vlada prijedlog sporazuma o povlačenju uputiti u parlament na ratifikaciju prije Božića, kako bi se ministri mogli posvetiti ostalim vladinim prioritetima, poput povećanja izdvajanja za javno zdravstvo.

Što se tiče novog trgovinskog sporazuma, Gove je novinarima kazao da će dvije strane trgovinski pakt zaključiti do kraja 2020.
»Biti ćemo u poziciji da EU napustimo prije 31. siječnja naredne godine, a potom ćemo s Unijom dovršiti razgovore o novom okviru o slobodnoj trgovini i prijateljskoj suradnji koju ćemo imati već do kraja iste godine«, dodao je ministar.


Glavni europski pregovarač Michel Barnier sumnja da će se trgovinski sporazum brzo zaključiti. Ti će pregovori, kako je rekao prošli mjesec, biti »teški i zahtjevni« te je upozorio Britance da EU »neće tolerirati nepoštenu konkurentnu prednost«.