Uskoro izbori

Boris Johnson ima novo obećanje o brexitu: ‘Izvest ću Veliku Britaniju iz Europske unije do 31. siječnja’

Hina

Reuters

Reuters

U televizijskom sučeljavanju organiziranom uoči izbora 12. prosinca, i Johnson i Corbyn međusobno su se u raspravi o brexitu optuživali za kršenje obećanja. Raspravu je prenosio kanal ITVBritanski premijer Boris Johnson obećao je u utorak da će izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije do 31. siječnja i jamčio je novi trgovinski sporazum do kraja sljedeće godine, pokušavajući se nametnuti u debati s oporbenim čelnikom Jeremyjem Corbynom kao jedini lider koji može učinkovito provesti brexit.


U televizijskom sučeljavanju organiziranom uoči izbora 12. prosinca, i Johnson i Corbyn međusobno su se u raspravi o brexitu optuživali za kršenje obećanja. Raspravu je prenosio kanal ITV.


»Sigurno ćemo izaći 31. siječnja, jer imamo sporazum … to je već gotova stvar«, rekao je Johnson, aludirajući na sporazum o izlasku koji je postigao s EU-om, ali koji nije bio prihvaćen u britanskom parlamentu.
Corbyn je rekao da želi pregovarati o novom sporazumu o izlasku iz EU-a koji bi trebao biti dogovoren u roku od šest mjeseci, a zatim bi se o njemu glasovalo na referendumu na kojemu bi birači imali mogućnost izabrati i ostanak Britanije u Uniji. Corbyn je rekao da će prihvatiti i provesti bilo koji rezultat tog glasanja.


Nakon televizijske rasprave, 51 posto ispitanih u anketi reklo da je Johnson ostavio bolji dojam, dok je 49 posto ocijenilo da je Corbyn bio uvjerljiviji.