Britanski premijer

Boris Johnson: Da je Putin žena nikad ne bi napao Ukrajinu, pravi je primjer toksične muškosti

Foto Reuters

Foto Reuters

Britanski premijer Boris Johnson založio se za više žena na pozicijama moći.Boris Johnson tvrdi da Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je bio žena i vjeruje da je rat koji je ruski predsjednik pokrenuo “savršen primjer toksične muškosti”.


U intervjuu njemačkim medijima nakon summita G7 u Schloss Elmau, britanski premijer je naveo spol ruskog predsjednika kao faktor koji doprinosi sukobu, prenosi The Guardian.


Johnson je za televizijsku kuću ZDF rekao: “Da je Putin žena, što očito nije, da jest, stvarno mislim da se ne bi upustio u ludi, mačo rat invazije i nasilja na način na koji je.
Ako želite savršen primjer toksične muškosti, to je ono što on radi u Ukrajini.”


Zapadni čelnici završilisu  trodnevni summit G7 u južnoj Njemačkoj obećavši da će povećati ekonomske i političke troškove Putina i njegovog režima ruskog rata u Ukrajini.


Johnson je otad otputovao u Madrid na summit NATO-a zajedno s ministricom vanjskih poslova Liz Truss.


Britanska vojna prisutnost u Estoniji bit će pojačana jer NATO dramatično eskalira svoju sposobnost da odgovori Rusiji. Čelnici 30-članog saveza dogovorit će bližu suradnju i značajno povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti.


Velika Britanija već ima značajnu vojnu prisutnost u Estoniji i premijer će iskoristiti sastanak za proširenje britanskog stožera u baltičkoj zemlji.


Dužnosnici su rekli da će osigurati da Ujedinjeno Kraljevstvo može pružiti brza pojačanja ako bude potrebno i rasporediti topništvo, protuzračnu obranu i helikoptere.


Savez planira imati 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti – u odnosu na sadašnjih 40.000 – a Ujedinjeno Kraljevstvo će posvetiti sposobnosti na kopnu, zraku i moru prema “novom modelu snaga”.