Rad u inozemstvu

Bolničari bježe u Norvešku: Tamo ih čeka plaća od 4 tisuće eura i besplatni letovi za povratak kući

P. N.

Giulia Cellini  i Michele Calvisi oduševljeni su Norveškom / Foto Twitter

Giulia Cellini  i Michele Calvisi oduševljeni su Norveškom / Foto Twitter

"Ponuda me odmah osvojila: ugovor na neodređeno radno vrijeme, besplatan smještaj, plaćeni računi, bonus od 1000 eura godišnje za letove", priča mladi bolničar 


Bolničari bježe u Norvešku. Talijanske medicinare sve više privlači Skandinavija, a među njima su 32-godišnja Giulia i 28-godišnji Michele. Oni su odlučili obavljati svoju profesiju na sjeveru Europe iz ekonomskog razloga i zbog odličnih ugovora o radu. Giulia Cellini iz Ferrare i Michele Calvisi iz Sassarija žive u toj skandinavskoj zemlji gdje se njihov rad nagrađuje plaćom od 4.000 eura mjesečno i gdje se izuzetno poštuje rad u zdravstvu, piše Corriere della Sera.

Daleko od Italije


Oboje su mladi i diplomirali su sestrinstvo, a nakon radnog iskustva u Italiji spakirali su kofere, ukrcali se u zrakoplov te otputovali u zemlju na čiju se klimu južnjacima nije lako naviknuti. Najnoviji oglasi za posao nude ugovore iz snova onima koji se žele preseliti u Norvešku, odmah i trajno, te zarađivati dvostruko veću osnovnu plaću nego u Italiji, s još mnoštvom bonusa i pogodnosti,  prenosi portal Leggo.it.Priča o Giuliji i Micheleu


“Agencija mi je platila let i odmah me zaposlila na neodređeno vrijeme odnosno ‘za stalno’. Počeci nisu bili laki, posebno zbog jezika. Prije nego što sam se preselila, omogućili su mi besplatno pohađanje intenzivnog tečaja norveškog jezika. Ali koliko god da znate  osnovu jezika, od teorije do prakse velik je korak. Zapravo, zbog nedovoljnog poznavanja jezika na početku su me angažirali kao niže kvalificiranu radnicu, s manjom odgovornošću”, kaže Giulia, koja sada radi 160 sati mjesečno, za 27,40 eura po satu, odnosno za ukupno 5700 eura bruto i 3380 eura neto, ne računajući prekovremene sate i noći. A za one koji rade ljeti, od lipnja do kolovoza, postoji i bonus od 250 eura tjedno.


Uvjeti iz snova


“Ovdje gaje veliko poštovanje prema medicinskim sestrama, suprotno onome što se događa u Italiji. Da ne spominjem ekonomsku stranu: otkad sam ovdje potrošila sam vrlo malo i uštedjela ogromnu svotu novca – 50 tisuća eura u pet godina”, kaže Giulia, koja pri putovanju u Italiju ima i plaćenu avionsku kartu.


Situacija je jednako povoljna za Michelea. “Od 2020. vladala je epidemija covida i čim sam diplomirao angažiran sam na infektivnom odjelu bolnice u Cagliariju. Iskusio sam sav kaos tih vremena, naporne smjene, stres. Tražio sam izlaz u Norveškoj”, kaže Michele. “Ponuda iz Norveške me odmah osvojila: ugovor na neodređeno vrijeme, besplatan smještaj, plaćeni računi, bonus od 1000 eura godišnje za letove i plaćeno gorivo za vožnju automobilom do posla”, kaže Michele. I on je na sjeveru uspio puno uštedjeti.


Ne žele se vratiti


Da, ali jug Europe je nešto drugo. Tijekom cijele godine uživamo u suncu i u blizini mora. Ipak, sardinijski bolničar se ne želi vratiti. “Uopće ne razmišljam o tome. Mnogi mi kažu: Da, ali tamo je hladno i uvijek mračno. Odgovaram da je život u Norveškoj vrlo dobar, imam puno prijatelja i uvjeti rada su iznimno dobri. Savjetujem svim mladim ljudima da dožive ovo iskustvo”, zaključuje Michele.