Cape Canaveral

Boeing Starliner lansiran na dugoočekivani pokusni let u orbitu

Hina

Reuters

Reuters

Testni let koji bi trebao potvrditi da je kompanija, nakon dvogodišnjih odgoda i teškoća,  spremna preuzeti zadaću prijevoza astronauta do Međunarodne svemirske stanice (ISS)Nova Boeingova kapsula Starliner bez posade lansirana je u petak u orbitu na testni let koji bi trebao potvrditi da je kompanija, nakon dvogodišnjih odgoda i teškoća,  spremna preuzeti zadaću prijevoza astronauta do Međunarodne svemirske stanice (ISS).


CST-100 Starliner lansiran je u petak u ranim jutarnjim satima po srednjoeuropskom vremenu iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi, raketom Atlas V koju je osigurao Boeing-Lockheed Martin u suradnji s United Launch Alliance (ULA).


Ako sve prođe po planu, kapsula će stići na svemirsku postaju za 24 sata i pristati u petak navečer na Međunarodnu svemirsku stanicu nekih 400 kilometara iznad Zemlje.
Prethodni pokušaj 2019. zamalo je završio katastrofom i kapsula se morala vratiti prijevremena na Zemlju a da nije ni stigla do ISS-a.


Zatim je u kolovozu 2021. novi pokušaj morao biti otkazan u posljednjem trenutku, čak i prije samog lansiranja zbog tehničkih teškoća otkrivenih pri posljednjim provjerama.


U kapsuli je lansirana lutka, nazvana Rosie, koja sjedi za komandama. Opremljena je s petnaestak senzora koji prikupljaju informacije o kretanjima.


Starliner je osim lutke u svemir ponio i 230 kg opskrbnog materijala za ISS.


Kapsula bi trebala ostati četiri do pet dana priključena za svemirsku stanicu prije nego što se oslobodi za povratak na Zemlju, a predviđeno je njezino spuštanje uz padobrane u pustinji White Sands u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.


Bude li misija uspješna NASA će biti korak bliže u ostvarenju svog plana da Starliner postane pouzdano sredstvo za prijevoz astronauta na ISS i njihov povratak a Zemlju.


Otkako su 2020. ponovno počela lansiranja s posadama u orbitu s američkog tla, devet godina pošto je završen program lansiranja space shuttleovima, američka svemirska agencija morala je za prijevoz svojih astronauta angažirati Falcon 9 i kapsule Crew Dragon kompanije SpaceX u vlasništvu izumitelja i multimilijardera Eleona Muska.


Prethodno je jedina opcija za prijevoz astronauta do svemirskog laboratorija i natrag bila ruskim letjelicama Sojuz.


Za NASA-u ovaj pokusni test ključan i prođe li sve u redu agencija planira prvi let s posadom ostvariti do kraja godine.