Starliner na čekanju

Boeing odgodio pokusni let bez posade na Međunarodnu svemirsku stanicu

Hina

Reuters

Reuters

Zbog problema u pogonskom sustavu odgođeno je ispitivanje važno za kompaniju čiji je prvi pokušaj propao 2019.Boeing je u utorak priopćio da odgađa pokusni let svoje svemirske kapsule Starliner bez ljudske posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zbog problema u pogonskom sustavu, odgađajući ispitivanje važno za kompaniju čiji je prvi pokušaj propao 2019.


 


Brod je trebao poletjeti iz Cap Canaverala na Floridi u 13.20 sati (19.20 sati po srednjoeuropskom vremenu) pomoću rakete Atlas V koju je konstruirao konzorcij United Launch Alliance.
No dva sata prije lansiranja Boeing je na Twitteru objavio da otkazuje let.


NASA je u priopćenju rekla da se misija ne otkazuje zbog nepovoljnih vremenskih prilika, već zbog tehničkih teškoća.


Novi mogući termin za lansiranje je u srijedu u 12H57 (16H57 GMT).


Nakon završetka programa Space Shuttle 2011., NASA je posegnula za uslugama Boeinga i SpaceX-a kako se više ne bi trebala koristiti ruskim raketama za let na ISS.


SpaceX je dosad prevezao na ISS barem deset astronauta.


Boeing je pak kasnio. U prosincu 2019. tijekom prvog pokusnog leta, pogrješka u računalnom programu prouzročila je problem u paljenju pogonskih motora kapsule.


Steve Stich, voditelj programa komercijalnih letova NASA-e izrazio je prošli tjedan uvjerenje da će sve dobro proći.


“Starliner je super vozilo, no znamo koliko je to teško, ovo je ispitni let i siguran sam da ćemo nešto naučiti”, rekao je.


Kapsula bi trebala prevesti na ISS više od 180 kg opreme i vratiti više od 250 kg na završetku misije u pustinji na zapadu Amerike.