Peruanski diplomat

Bivši glavni tajnik UN-a Javier Perez de Cuellar umro u stotoj godini. Posebno je vezan za Hrvatsku

Hina

REUTERS

REUTERS

De Cueller se u Hrvatskoj posebno pamti po posjetu Zagrebu u vrijeme održavanja Univerzijade (8. do 19. srpnja 1987). Dana 11. srpnja 1987. rodio se dječačić Matej Gašpar kojega je UN proglasio petmilijarditim stanovnikom planeta Zemlje i u povodu tog događaja glavni tajnik UN-a svečano je posjetio Zagreb.Javier Perez de Cuellar, peruanski diplomat i glavni tajnik Ujedinjenih naroda od 1982. do 1991. umro je u srijedu navečer u Limi u stotoj godini, objavio je njegov sin.


»Moj otac je umro u 8.09 sati (2.09 sati u četvrtak ujutro po srednjoeuropskom vremenu) pošto je zadnji tjedan teško bolovao. Počivao u miru«, rekao je Francisco Perez de Cuellar za peruanski radio RPP.


Javier Perez de Cuellar, rođen u Limi 1920., bio je peti glavni tajnik UN-a koji mu je 19. siječnja u prigodi stotog rođendana uputio čestitku.
»S velikim ponosom i radošću čestitam mu stoti rođendan. Često sam razmišljao o njemu i o njegovu iskustvu koji su me nadahnjivali i vodili«, napisao je tada sadašnji šnji UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres u poruci na Twitteru.


U deset godina na dužnosti glavnog tajnika svjetske organizacije (1982.-1991.) Perez de Cuellar je običavao govoriti da obnaša »predsjedništvo svijeta« u čemu mu je najvažnija bila pacifistička zadaća.


Ulagao je napore za postizanjem prekida vatre u ratu između Irana i Iraka (1980.-1988.), organizirao je mirovne pregovore u građanskom ratu u Salvadoru (1979.-1992.), ulagao napore u oslobađanje američkih talaca zatočenih u Libanonu i postizanje mirovnog sporazuma u Kambodži.


Svojim najvećim uspjehom na dužnosti glavnog tajnika smatrao je neovisnost Namibije 1990., jedne od zadnjih kolonija na afričkom kontinentu.


»Njegov mandat glavnog tajnika poklopio se s dvjema različitim epohama na međunarodnom planu: ponajprije nekima od najnapetijih godina hladnog rata, a zatim s krajem ideološke konfrontacije, u trenutku kada su Ujedinjeni narodi preuzeli u punom obimu ulogu kakvi su zamislili njihovi osnivači«, napisao je današnji glavni tajnik Antonio Guterres.


»Njegov život se ne proteže samo na jedno stoljeće, nego i na čitavu povijest Ujedinjenih naroda«, dodao je Portugalac.


De Cueller se u Hrvatskoj posebno pamti po posjetu Zagrebu u vrijeme održavanja Univerzijade (8. do 19. srpnja 1987). Dana 11. srpnja 1987. rodio se dječačić Matej Gašpar kojega je UN proglasio petmilijarditim stanovnikom planeta Zemlje i u povodu tog događaja glavni tajnik UN-a svečano je posjetio Zagreb.


Javier Perez de Cuellar je od 22. studenog 2000. do 28. srpnja 2001. u Peruu obnašao dužnost predsjednika ministarskog vijeća i ministra vanjskih poslova u prijelaznoj vladi Valentina Paniague. na predsjedničkim izborima na kojima je ponovo izabran Alberto Fujimori.