Problemi vojvotkinje od Sussexa

Bivši dužnosnik britanske policije: Meghan Markle suočila se s ozbiljnim rasističkim prijetnjama

P. N.

Reuters

Reuters

"Da ste pročitali te poruke i primili ih, vidjeli vrstu retorike koja se širi internetom, i da ne znate ono što ja znam, osjećali biste se ugroženo cijelo vrijeme", rekao je Neil Basu 


Vojvotkinja od Sussexa primila je “odvratne i ozbiljne” prijetnje dok je obnašala dužnost unutar kraljevske obitelji, rekao je pomoćnik povjerenika tzv. britanske Metropolitanske policije (MET), koji je upravo napustio tu dužnost.


Neil Basu rekao je da se Meghan Markle možda osjećala “pod prijetnjom cijelo vrijeme”, javlja BBC.


Određenim osobama sudilo se zbog prijetnji, rekao je za Channel 4 News.


Princ Harry, koji se s Meghan preselio u Kaliforniju 2020. godine, rekao je prošle godine da se ne osjeća sigurno prilikom posjeta Velikoj Britaniji.


 


Par je često govorio o zlostavljanju kojem su bili izloženi


 


Par je često govorio o zlostavljanju kojem su bili izloženi prije nego što su otišli i kako je to utjecalo na njihovo mentalno zdravlje. Već 2016. godine, nakon što je par izašao u javnost sa svojom vezom, princ Harry izdao je priopćenje u kojem optužuje trolove na društvenim mrežama za napad na Meghan.


Neil Basu – bivši šef protuterorističke policije u Engleskoj – govorio je za Channel 4 News u svom posljednjem intervjuu kao pomoćnik povjerenika.


“Da ste pročitali te poruke i primili ih, da ste vidjeli vrstu retorike koja se širi internetom, i da ne znate ono što ja znam, osjećali biste se ugroženo cijelo vrijeme”, rekao je Neil Basu.
 


Na pitanje je li bilo istinskih prijetnji Meghan s krajnje desnice, Neil Basu je odgovorio: “Apsolutno. Imali smo timove koji su to istraživali. Određenim osobama se sudilo zbog tih prijetnji.”


Kazao je kako je ranije javno govorio o prijetnji “ekstremno desnog terorizma”, kazavši kako je to “najbrže rastuća” prijetnja s kojom se suočio.


 


“Kada sam se 2015. počeo baviti borbom protiv terorizma, takvi su slučajevi predstavljali oko 6% našeg ukupnog posla. Kad sam napuštao taj posao prije 15-16 mjeseci, takvi su slučajevi predstavljali više od 20% posla.”


Neil Basu / Reuters

Neil Basu / Reuters


Neil Basu otvoreno govorio o rasnim pitanjima


 


Neil Basu, koji je najviši tamnoputi britanski časnik, bio je zadužen i za zaštitu kraljevske obitelji.


Postao je časnik u MET-u 1992. godine da bi zatim napredovao  i otvoreno govorio o rasi, rasnim pitanjima i policiji tijekom godina.


“Govorim o rasi jer znam ponešto o rasi pošto sam 54-godišnjak mješovite rase”, rekao je Neil Basu.


Basu je također kritizirao vladu tijekom intervjua, kazavši kako smatra da su “neki komentari koji dolaze iz Ministarstva unutarnjih poslova neobjašnjivi”.


Upitan je o komentarima ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman, koja je rekla da joj je “san” da tražitelji azila odputuju u Ruandu u skladu s vladinom politikom.


“Nevjerojatno je čuti niz vrlo moćnih političara kako govore jezikom kojeg bi se moj otac sjećao iz 1968. godine. To je stravično”, rekao je Basu.


Reagirajući na njegove izjave, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova izjavio je: “Ministrica unutarnjih poslova očekuje od snaga da zauzmu pristup nulte tolerancije prema rasizmu na svojem radnom mjestu. Međutim, ministrica unutarnjih poslova također je vrlo jasna glede potrebe učinkovitog upravljanja britanskim granicama i postojanja  sustava azila koji funkcionira za one kojima je istinska potrebna pomoć, kao što je britanski narod”.


Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa napustili su dužnosti unutar kraljevske obitelji 2020. godine kako bi započeli novi život u SAD-u.


Nakon što je napustila kraljevsku obitelj, Meghan je dala Oprah intervju u kojem je otkrila da se osjećala suicidalno dok je obnašala dužnost unutar kraljevske obitelji.