Biden potpisao

Bijela kuća skida oznake tajnosti sa svih dokumenata o nastanku pandemije covida-19 u Kini!

Hina

Foto iStock

Foto iStock

"Moja administracija će skinuti oznaku tajnosti i objaviti što je moguće više informacija"Američki predsjednik Joe Biden priopćio je u ponedjeljak da je potpisao zakon koji omogućuje skidanje oznake tajnosti s dokumenata o nastanku pandemije covida-19 koja se iz Kine proširila svijetom.


“Moramo pomnije ispitati kako je nastala pandemija covida-19 kako bismo mogli uspješnije spriječiti buduće pandemije”, rekao je Joe Biden.


“Moja administracija će skinuti oznaku tajnosti i objaviti što je moguće više informacija”, vodeći ipak računa o “nacionalnoj sigurnosti”, dodao je predsjednik.
Tekst koji je predložila republikanska oporba na kraju je dobro prihvaćen među demokratima te je jednoglasno izglasan u Zastupničkom domu, gdje su konzervativci u većini.


To je tim zanimljivije što je tema pandemije duboko podijelila američku javnost i u vezi s cijepljenjem i u vezi s mjerama restrikcije.


Ravnatelj savezne policije Christopher Wray ocijenio je nedavno da je incident u laboratoriju u Wuhanu u Kini “najvjerojatnije” prouzročio pandemiju covida-19, nakon slične pretpostavke koju je nešto ranije iznijelo američko ministarstvo energetike.


Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija zatražila od Amerikanaca da objave svoje informacije.


Znanstvena zajednica je i dalje podijeljena na one koji zastupaju mišljenje da je bolest sa životinja prešla na ljude i na one koji misle da je virus slučajno ‘pobjegao’ iz laboratorija u Wuhanu.