EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

BiH: U Hercegovačko-neretvanskoj županiji rekordan broj novozaraženih

Hina

foto: REUTERS/Dado Ruvic

foto: REUTERS/Dado RuvicMOSTAR – U županiji sa sjedištem u Mostaru u srijedu je zabilježen rekordan 101 novi slučaj zaraze koronavirusom, a ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić upozorio je kako prijeti kolaps zdravstvenoga sustava ako se nastavi porast broja pozitivnih slučajeva.


Prema izvještaju Kriznoga stožera Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u posljednja 24 sata od testiranih 713 uzoraka, pozitivnih na virus SARS-CoV-2 bila je 101 osoba.


Najviše zaraženih u toj županiji zabilježeno je u Mostaru 68, još je 14 iz Jablanice, po osam iz Čitluka i Konjica, te po jedna osoba iz Čapljine, Stoca i Prozor-Rame.
U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar na bolničkom liječenju trenutačno su 34 bolesnika, od kojih je pet spojeno na respirator, dok ih je pet na potpori kisikom. Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer novih 136 rješenja o samoizoliranju i izoliranju.
Ravnatelj SKB-a Mostar Kvesić rekao je kako su zdravstvene ustanove ostavljene da se same bore s koronavirusom te je upozorio kako stanje prijeti prerasti u dramatično.


“Znate da ja jako rijetko izlazim u javnost s nekim dramatičnim apelima, ali možda je vrijeme za nešto takvo. Do 30. rujna nam je umrla 51 osoba zaražena koronom. A broj i dalje raste”, rekao je Kvesić.


Pojasnio je kako će izvanredno stanje biti kada u jednom danu bude 70 i više covid-19 pacijenata. “Toga trenutka sve postaje upitno u smislu funkcioniranja bolnice”, dodao je.


Po njegovim riječima, država ne funkcionira, a zdravstvo u BiH je ostavljeno samo sebi. “Stožeri ne funkcioniraju, nema uputa, nema sustava. Netko bi trebao poredati stvari na najvišoj razini kada je zdravstveni sustav u pitanju, ali toga nema”, pojasnio je Kvesić.