Predsjednik ALDE Van Baalen

“BiH nije spremna za status kandidata za članstvo u EU, puno je nedovršenog posla”

Hina

REUTERS

REUTERSBosna i Hercegovina u ovom trenutku nije spremna za status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a to bi mogla eventualno postati za godinu ili dvije, no samo ukoliko bi nastavila naporno raditi na ispunjavanju uvjeta, upozorio je predsjednik Saveza liberala i demokrata Europe (ALDE) i nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu Hans van Baalen.


U intervjuu za regionalnu televiziju N1 tijekom boravka u Sarajevu Van Baalen je kazao kako je u BiH puno nedovršenog posla koji traži veće angažiranje domaćih političara, ali i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka.


«Bosna i Hercegovina u ovom trenutku nije spremna biti zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Ali, ako predstavnici s bosanskohercegovačke strane i mi s europske budemo predano radili na ovom pitanju onda mislim da se to može dogoditi iduće godine ili godinu iza toga. Ja sam spreman braniti tu ideju, ako se na sva pitanja daju odgovori i ako budemo imali stvarnu perspektivu za uspostavu funkcionalne države Bosne i Hercegovine. Moram kazati da Bosna i Hercegovina nije dokazala da može djelovati kao funkcionalna moderna zemlja«, kazao van Baalen.
Njegova je ocjena kako u BiH postoji »previše vlada«, što nužno dovodi do stalnih sukoba između različitih razina vlasti.


Uz vlast na državnoj razini, BiH ima i vlast na razini dva entiteta, u deset županija unutar Federacije BiH te u disktriktu Brčko. Sve te razine vlasti imaju svoje parlamente i vlade u kojima je na stotine osoba s ministarskom pozicijom.


Samo u Federaciji BiH ima više od 130 ministara, oni imaju oko 300 pomoćnika i 300 različitih savjetnika.


»Imamo ovdje previše vlada i previše sukoba između razina vlasti«, kazao je Van Baalen dodajući kako je pred BiH izazov odlučnije borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala i izgradnje učinkovite države, jer jedino tako može postati članicom EU.


Vlasti Bosne i Hercegovine očekuju mišljenje Europske komisije o tome zaslužuje li njihova zemoja status kandidata za članstvo u EU.


Očekuje se da bi to mišljenje trebalo biti izrađeno do kraja lipnja i potom proslijeđeno na razmatranje državama-članicama Unije.


Konačna odluka o tome može li BiH postati kandidat za članstvo u EU mogla bi biti donesena iduće godine.