EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

BiH danas ima manje od 800 zaraženih, već deset dana postoji trend smanjenja broja oboljelih

Hina

REUTERS

REUTERSSARAJEVO – U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno manje od 800 novih slučajeva zaraze koronavirusom a 33 osobe oboljele od COVID-a su umrle, podaci su zdravstvenih vlasti u toj zemlji.


Nakon testiranja nešto više od tri tisuće uzoraka zaraza je potvrđena kod 548 osoba iz Federacije BiH, 208 novozaraženih je iz Republike Srpske, a iz distrikta Brčko 28.


U Federaciji je umrlo 19 osoba, a u RS 14.
Dnevni broj novozaraženih u BiH je već deset dana ispod devetsto zaraženih, a nakon stagnacije podaci od petka pokazuju i polagano smanjenje broja novotkrivenih slučajeva.


Vlasti u BiH procijenile su kako je to rezultat činjenice da se najveći broj ljudi pridržava ranije propisanih epidemioloških mjera pa je spriječeno nekontrilirano širenje zaraze.


Mjere ograničenja, koje uglavnom podrazumijevaju zabranu kretanja u noćnim satima te obvezu nošenja maski i na otvorenome, za sada ostaju na snazi, no neće se pooštravati. To ipak znači kako će ograničenje kretanja od 23 do 5 sati ostati na snazi i tijekom predstojećih blagdana i neće se ukidati ni za Božić niti za Novu godinu.