Širenje NATO-a

Joe Biden se susreo s čelnicima Švedske i Finske; američki dužnosnici uvjereni da mogu riješiti turske brige

Hina

Reuters

Reuters

"Ovo je povijesni događaj, prijelomni trenutak europske sigurnosti. Dvije nacije s dugačkim tradicijama neutralnosti pridružit će se najmoćnijem obrambenom savezu na svijetu", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Jake SullivanAmerički predsjednik Joe Biden susreo se s čelnicima Švedske i Finske u četvrtak nakon što su te dvije zemlje napustile svoju dugogodišnju neutralnost i podnijele zahtjev za učlanjenjem u NATO savez, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.


Nekoliko sati prije svoga prvog predsjedničkog puta u Aziju, Biden se susreo sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm u Bijeloj kući kako bi raspravio njihove zahtjeve za članstvom u NATO-u.


“Ovo je povijesni događaj, prijelomni trenutak europske sigurnosti. Dvije nacije s dugačkim tradicijama neutralnosti pridružit će se najmoćnijem obrambenom savezu na svijetu”, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan.
Turska je izrazila sumnje glede ulaska Finske i Švedske u savez, tražeći od Švedske da zaustavi podršku kurdskim militantima za koje Turska smatra da su dio terorističke skupine kao i da obje zemlje ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj.


Sullivan je u srijedu rekao novinarima da su američki dužnosnici uvjereni da mogu riješiti turske brige, a Biden je rekao novinarima “Mislim da će sve biti u redu”, po pitanju te problematike.


Svih 30 zemalja članica NATO saveza mora odobriti ulazak novih članica. Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u videu objavljenom na Twitteru u četvrtak da je Turska rekla saveznicima da će odbiti švedsko i finsko članstvo.