Kadrovska križaljka

Biden pozvao Faucija da se pridruži njegovom timu za borbu protiv pandemije kao glavni savjetnik

Hina

Reuters

Reuters

"Ako mi Anthony Fauci kaže da je cjepivo sigurno i da štiti od covida, neću oklijevati", izjavio je ObamaIzabrani američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak vodećeg američkog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija da se pridruži njegovom timu za borbu protiv pandemije covida-19.


Biden je Faucija pozvao da ostane na mjestu glavnog medicinskog savjetnika nakon što on 20. siječnja i službeno preuzme dužnost.


Fauci, dugogodišnji ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, razgovarao je s Bidenom i njegovim timom o pripremama za borbu protiv koronavirusa, potvrdio je Biden u razgovoru za CNN.
“Zamolio sam ga da ostane na istom položaju koji je imao pod nekolicinom predsjednika, da bude moj glavni medicinski savjetnik i dio mog covid tima”, rekao je Biden. Izabrani predsjednik je također rekao da će se cijepiti čim Fauci kaže da je cjepivo za covid-19 sigurno, te da će to rado učiniti pred kamerama.


“Važno je američkom narodu pokazati da je cjepivo sigurno”, dodao je Biden.


Rješavanje zdravstvene i ekonomske krize prioriteti su Bidena koji 20. siječnja preuzima dužnost predsjednika. SAD se proteklih tjedana suočava s eksplozijom broja novozaraženih i hospitaliziranih koji je prešao rekordnih 100 tisuća. U SAD-u je od početka epidemije umrlo oko 273.000 ljudi.


Do razbuktavanja epidemije dolazi u vrijeme kada je na vidiku početak cijepljenja protiv covida-19. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti očekuje da bi jedno ili više cjepiva moglo biti dostupno do kraja godine.


Bivši američki predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton izjavili su da su se spremni javno cijepiti protiv covida-19 kako bi na to potaknuli sugrađane.


Barack Obama (59) je rekao da u “potpunosti vjeruje” zdravstvenim vlastima zemlje uključujući Faucija. “Ako mi Anthony Fauci kaže da je cjepivo sigurno i da štiti od covida, neću oklijevati”, izjavio je Obama.