Ukrajinska kriza

Biden najavio slanje američkih trupa u Europu, ali tvrdi da neće biti smješteni u Ukrajini

Hina

Reuters

Reuters

Pentagon je stavio oko 8.500 američkih vojnika u pripravnost za moguće raspoređivanje u Europu usred gomilanja ruske vojske u blizini ukrajinske graniceAmerički predsjednik Joe Biden rekao je u petak da će SAD “u bliskoj budućnosti” razmjestiti vojnike u zemlje istočne Europe i NATO-a.


“Prebacit ću američke trupe u istočnu Europu, u zemlje NATO-a, u bliskoj budućnosti. Ne radi se o puno vojnika”, rekao je američki predsjednik novinarima dok je izlazio iz zrakoplova nakon povratka s putovanja u Pennsylvaniju.


Na pitanje ima li novih informacija o situaciji u Ukrajini, Biden je odgovorio: “Ne u zadnjih par sati.”
Pentagon je stavio oko 8.500 američkih vojnika u pripravnost za moguće raspoređivanje u Europu usred gomilanja ruske vojske u blizini ukrajinske granice.


Ranije ovoga tjedna je glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao da su Sjedinjene Države spremne poslati 8.500 vojnika u Europu, ali konačna odluka o tome još nije donesena. Prema njegovim riječima, riječ je o borbenim, izviđačkim, zrakoplovnim, sanitetskim i transportnim postrojbama.


Kirby je u utorak za CNN pojasnio da Sjedinjene Države ne planiraju rasporediti svoje trupe u Europi izvan teritorija zemalja koje su saveznice u NATO-u.