Borba protiv koronavirusa

BESKRAJNA SMJENA JEDNE MEDICINSKE SESTRE ‘Ne znamo jesu li prošli dani ili godine, ne viđamo djecu, ali ovakve nas geste zaista ganu’

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

'Živimo izvan svog doma, imamo nova radna mjesta, nove kolege ili skoro nove. Odmaramo se vrlo malo, nema godišnjeg odmora niti slobodnih dana, nema naše djece niti životnih suputnika. Spavam loše, nedostaje mi zraka jer sam uvijek u zatvorenom prostoru. Od početka tjedna ovo je prvi put da izlazimo kako bismo nešto pojeli za večeru', piše požrtvovna medicinska sestra na društvenoj mreži‘Je li prošlo deset dana ili dvije godine – ne znam. Gledam se u ogledalo; izgledam stara i umorna. Svatko od nas radi za dvoje ili troje’. Poruka je to koju je putem Facebooka uputila  Sabina Baggioli, medicinska sestra koja je inače radila u operacijskoj sali, prostoriji koja je preko noći pretvorena u odjel za reanimaciju pacijenata oboljelih od koronavirusa u bolnici Alessandro Manzoni u talijanskom gradu Lecco. 


U par redaka opisala je mukotrpni život u bolnici dok Italijom hara epidemija koronavirusa. ‘Živimo izvan svog doma, imamo nova radna mjesta, nove kolege ili skoro nove. Odmaramo se vrlo malo, nema godišnjeg odmora niti slobodnih dana, nema naše djece niti životnih suputnika. Spavam loše, nedostaje mi zraka jer sam uvijek u zatvorenom prostoru. Od početka tjedna ovo je prvi put da izlazimo kako bismo nešto pojeli za večeru’, piše požrtvovna medicinska sestra na društvenoj mreži, piše talijanski list La Repubblica. 


‘Naručujemo pizze, dolazi dostavljač i izlazim da bih ih preuzela. Skinula sam maskicu, kosa mi je razbarušena i smrdim na dezinficijens’, piše Sabina Baggioli. 
‘Mladić koji nam donosi pizze iznenadi me riječima: “Novac nije potreban, spremite ga, jedna je gospođa čekala obrok i slučajno čula da bismo trebali odnijeti pizze na odjel za reanimaciju. Upravo je ona platila vaš račun za pizze i poručila da vam se zahvaljuje za sve što činite.’


To je samo jedan predah u borbi protiv virusa, ali ujedno lijepi trenutak, izraz solidarnosti i suosjećanja. ”Tako medicinska sestra nakon napornog dana nosi sedam pizza i ganuta je ovim činom dobrote’, piše Sabina.  ‘Laku noć borci!’, poručuje Sabina kolegama koji kao i ona provode dane pomažući oboljelima u borbi protiv koronavirusa.