Izrael

Benjamin Netanyahu namjerava sastaviti desničarsku vladu

Hina

Benjamin Netanyahu / REUTERS

Benjamin Netanyahu / REUTERS

ako je njegova popularnost bila načeta nizom korupcijskih afera koje se posljednjih godina vežu uz njegovo ime, 69-godišnji Netanyahu dobio je peti mandat i na putu je da na ljeto postane premijerom s najduljim stažem u 71-ogodišnjoj povijesti zemljeIzraelski premijer Benjamin Netanyahu namjerava sastaviti desničarsku vladajuću koaliciju nakon što je odnio tijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima nad savezom centrističkih stranaka.


Iako je njegova popularnost bila načeta nizom korupcijskih afera koje se posljednjih godina vežu uz njegovo ime, 69-godišnji Netanyahu dobio je peti mandat i na putu je da na ljeto postane premijerom s najduljim stažem u 71-ogodišnjoj povijesti zemlje.


Njegov bliski saveznik, američki predsjednik Donald Trump, koji je oštro zaokrenuo američku politiku u korist Izraela i otvoreno podržao Netanyahua, rekao je da je reizbor izraelskog premijera na nacionalnim izborima dobar znak za mir.
Netanyahuova desničarska stranka Likud dobila je sličan broj mjesta u parlamentu, Knessetu, kao i njezin glavni rival, centristički savez Plavo-bijeli bivšeg vojnog zapovjednika Bennyja Gantza.


Međutim, izborni rezultati su pokazali da će Likud zajedno s drugim desničarskim strankama imati oko 65 od 120 mjesta u parlamentu.


Gantz je priznao poraz u srijedu navečer, a konačni službeni rezultati očekuju se do petka.


»Mi poštujemo odluku naroda«, rekao je Gantz novinarima u srijedu navečer.


Rezultati ne ostavljaju drugu mogućnost predsjedniku Reuvenu Rivlinu, koji mora dati mandat jednom od kandidata za sastavljanje vlade, nego da izabere Netanyahua.Koalicijski pregovori mogli bi potrajati danima pa čak i tjednima.

Rivlin je rekao da će početi konzultacije sa stranačkim čelnicima idućeg tjedna prije nego što donese odluku.


Bivši ministar financija Yair Lapid, jedan od čelnika Plavo-bijelog saveza, obećao je da će »zagorčati život Netanyahuovoj vladi«.