Ekstremni desničar najavio bespoštednu borbu

Belgijska policija traga za teško naoružanim vojnikom koji je zaprijetio glavnom epidemilogu; nije više mogao podnijeti restrikcije

P. N.

Reuters

Reuters

Navodno je za sobom ostavio pisma kojima izražava spremnost na beskompromisnu borbu protiv policije te poručuje da 'više ne može živjeti u društvu u kojem su nam političari i epidemiolozi uzeli sve'Belgijska specijalna policija pokrenula je potragu za teško naoružanim vojnikom koji je nestao nakon što je izgovorio teške prijetnje, javlja BBC.


Vojnik koji je navodno instruktor streljaštva zaprijetio je epidemiologu Marcu Van Ranstu, koji predvodi borbu belgijskog zdravstva s pandemijom.


Marc Van Ranst i njegova obitelj prevezeni su na sigurno mjesto.
Osumnjičeni vojnik je navodno naoružan minobacačem, pištoljima i puškama.


Policija pretražuje šumu pored mjesta Dilsen-Stokkem u regiji Limburg na sjeveru zemlje, nakon što je tamo uočen osumnjičenikov automobil u kojem se nalazi teško oružje.


Prema medijskim izvješćima, bjegunac je ‘potencijalno vrlo opasni ekstremist’ ekstremno-desničarskog opredjeljenja.


Navodno je za sobom ostavio pisma kojima izražava spremnost na bespoštednu borbu protiv policije te poručuje da ‘više ne može živjeti u društvu u kojem su nam političari i epidemiolozi uzeli sve’.


Vjeruje se da je bjegunac uzeo arsenal oružja iz vojnog skladišta te da nosi neprobojni prsluk.

Nekoliko vojarni je zatvoreno i vojnici ih ne smiju napustiti. Naime, belgijska policija motri najmanje 30 vojnika ekstremno-desničarskih stavova, a bjegunac je jedan od njih.


Postavlja se naravno pitanje kako je moguće da je ekstremnom desničaru dozvoljen pristup vojnom oružju.


Dok traje potraga, epidemiolog Ranst je pak putem društvenih mreža poručio da ga ova situacija uopće ne zabrinjava te napisao  da se protivljenje epidemiološkim mjerama i cijepljenju često podudara s veličanjem nasilja i rasnom mržnjom.