BiH

Babo iz zatvora, Babo u zatvor: Fikretu Abdiću određen tridesetodnevni pritvor

Hina

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Osamdesetjednogodišnji Abdić je uhićen ovoga tjedna nakon pretrage u zgradi općine provedenoj po nalogu tužiteljstva.MOSTAR – Županijski sud u Bihaću odredio je jednomjesečni pritvor za načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića koji je uhićen ovoga tjedna u BiH zbog sumnje u zloporabu službenog položaja i ovlasti.


Uz Abdića pritvor je određen i za šefa velikokladuškog odjela urbanizma Sulejmana Silića.


Kako je za lokalne medije potvrdila glasnogovornica Unsko-sanskog županijskog tužiteljstva Irena Marjanović Čavkić, županijski Sud je u cijelosti prihvatio prijedlog tužiteljstva pri određivanju jednomjesečnog pritvora.
Tri osobe su puštene na slobodu nakon što su surađivali s tužiteljstvom i priznali kaznena djela te je odlučeno da ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili određivanje mjera zabrane.


Osamdesetjednogodišnji Abdić je uhićen ovoga tjedna nakon pretrage u zgradi općine provedenoj po nalogu tužiteljstva.


Fikret Abdić je u bivšoj državnoj zajednici smijenjen s pozicije direktora tada snažnog poljoprivredno-prehrambenog kombinata Agrokomerca, te je na prvim demokratskim izborima 1991. godine izabran za bošnjačkog člana BiH Predsjedništva.


Za vrijeme rata je utemeljio Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna, a u Hrvatskoj je osuđen za ratne zločine počinjene na tome području. Unatoč svemu izabran je na izborima 2016. godine za načelnika Velike Kladuše.