Lockdown i fašizam

Austrijanci se naljutili na Milanovića, pozvali hrvatskog veleposlanika na razgovor

Portal Novi list

Zoran Milanović / Foto Mateo Levak

Zoran Milanović / Foto Mateo Levak

Iz austrijskog ministarstva vanjskih poslova navode da su hrvatskom veleposlaniku "jasno izrazili koliko su zaprepašteni izrečenim izjavama hrvatskog predsjednika"Predsjednik Republike Zoran Milanović tijekom posjeta papi Franji u Vatikanu oštro je kritizirao najnovije epidemiološke mjere za necijepljene u Austriji, koje je tamošnja vlada stavila u lockdown.


Milanović je te mjere usporedio s fašizmom, što je izazvalo “diplomatski nemir” u Beču, prenosi Die Presse izvještaj austrijske novinske agencije APA.


“Vrlo uznemirujuće izjave”


Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je pozvalo hrvatskog veleposlanika Daniela Glunčića na razgovor zbog “vrlo uznemirujućih izjava hrvatskog predsjednika”.
Iz austrijskog ministarstva vanjskih poslova navode da su hrvatskom veleposlaniku “jasno izrazili koliko su zaprepašteni izrečenim izjavama hrvatskog predsjednika”.


“Milanovićeve izjave treba najoštrije odbaciti”, rečeno je nakon što je hrvatski veleposlanik razgovarao s glavnim tajnikom ministarstva vanjskih poslova Austrije Peterom Launsky-Tieffenthalom.


“Usporedba mjera protiv pandemije covida-19 i fašizma je neprihvatljiva. Naša je odgovornost zaštititi ljude u Austriji. Tu odgovornost ispunjavamo”, poručuje austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.


Austrijska novinska agencija APA podsjeća da je Milanović u ponedjeljak lockdown za necijepljene neizravno opisao kao “glupost”.


“U Austriji je danas osobama koje nisu cijepljene zabranjeno izlaziti iz kuće. Što je to, znanost ili metode koje podsjećaju na 1930.-te?”, prenose Milanovićeve riječi nakon audijencije kod pape Franje.


“Ljudima braniti da izađu iz kuće? To je fašizam”


Milanović je tom prigodom dodao: “Imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama. To nije znanstveno pitanje, ovo više veze sa znanošću nema”.


Poručio je građanima da se cijepe, ali, ističe, građani imaju pravo na zaštitu od samovolje.


“Pitam se gdje su tu borci za ljudska prava, gdje je Europski sud za ljudska prava koji ima ambiciju krojiti ustave drugim državama, zabijati nos u BiH s nekakvim slučajevima Sejdić i Finci, što im uopće nije posao, a ovdje ih nema”, poručio je Milanović.


On bi, rekao je, htio čuti stav Suda o pravima ljudi da izađu iz kuće, što im se brani zato što nisu cijepljeni.


“Gdje su sad europski birokrati? Ljudima braniti da izađu iz kuće? To je fašizam”, rekao je predsjednik Zoran Milanović, što je, vidimo sad, naljutilo službene krugove u Austriji.