Poziv na cijepljenje

Necijepljeni ostaju u ‘lockdownu’ kada završi opće zatvaranje u Austriji u nedjelju

Hina

Kancelar Karl Nehammer / Reuters

Kancelar Karl Nehammer / Reuters

"Za sve necijepljene pogođene činjenicom boravka u lockdownu, tu je jasna ponuda: možete izaći ako iskoristite priliku da se cijepite", rekao je Nehammer i dodao da je cilj zatvaranja potaknuti što više osoba da prime prvu dozu cjepiva



Necijepljeni će ostati u ‘lockdownu’ kada završi opće zatvaranje u Austriji u nedjelju, potvrdio je u utorak novi kancelar Karl Nehammer, dan nakon što je preuzeo dužnost.


Austrija je uvela opće dvotjedno zatvaranje kako bi spriječila snažno širenje koronavirusa, pa su restorani, barovi, kazališta, muzeji i dućani koji ne prodaju osnovne potrepštine zatvoreni. Hoteli su zatvoreni za turiste.


Nehammer je na novinskoj konferenciji rekao da nije pitanje hoće li dvotjedni ‘lockdown’ završiti u nedjelju već na koji način, a razgovori o tome predviđeni su za srijedu.




Tjedan prije općeg zatvaranja, u ‘lockdown’ su morale osobe koje nisu bile potpuno cijepljene protiv koronavirusa i bio im je zabranjen pristup gotovo istim mjestima koja su sad zatvorena, a mogli su izlaziti iz kuće samo iz nekoliko razloga, poput odlaska na posao.


“‘Lockdown’ za necijepljene ostaje na snazi”, rekao je Nehammer.


No detalji se tek trebaju odrediti u srijedu na sastanku vlade i utjecajnih guvernera devet austrijskih pokrajina.


“Za sve necijepljene pogođene činjenicom boravka u lockdownu, tu je jasna ponuda: možete izaći ako iskoristite priliku da se cijepite”, rekao je Nehammer i dodao da je cilj zatvaranja potaknuti što više osoba da prime prvu dozu cjepiva.


Upitan hoće li se restorani i hoteli otvoriti za vikend, Nehammer je rekao da je  to već dogovoreno s pokrajinskim guvernerima i da će nastojati ponovno otvarati poduzeća u što većoj mjeri.


Sad je pitanje koje sigurnosne mjere i ograničenja je potrebno donijeti, dodao je.