Požari

Australski vatrogasci vode bitku s vremenom prije novog toplinskog vala

Hina

Reuters

ReutersAustralski vatrogasci u utorak vode utrku s požarima koji haraju jugoistokom zemlje, nastojeći iskoristiti nešto povoljnije vremenske uvjete i kišu prije novog toplinskog vala najavljenog za drugu polovicu tjedna.


Iscrpljeni vatrogasci učvršćuju linije obrane, krče vegetaciju i pale kontrolirane požare prije porasta temperatura i snaženja vjetrova koji se očekuju u petak.


Zapovjednik vatrogasne službe New South Walesa Shane Fitzsimmons kaže kako su trenutni uvjeti »mnogo povoljniji« no upozorava da se povratak vrućih dana očekuje krajem tjedna.
Deseci požara i dalje nekontrolirano gore istokom zemlje i strahuje se da bi se dva velika požara u New South Walesu i Victoriji mogla spojiti u neobuzdanu vatrenu stihiju.


Kiša je u ponedjeljak pružila umjereni predah no nije bila dovoljno snažna da ugasi požare, a ne nekim je mjestima otežala napore vatrogasaca koji nisu mogli paliti kontrolirane požare kako bi tako očišćena područja zaustavila nadolazeće požare.


Od početka požara u rujnu život je izgubilo 25 osoba, više od 1800 domova je uništeno, izgorjelo je oko osam milijuna hektara raslinja i stradali su milijuni životinja.


Mnogi su požari toliko veliki da ih jedino snažna kiša može ugasiti.


Meteorološke službe izvjestile su o formiranju prvih ciklona na zapadu zemlje što bi moglo najaviti dolazak spasonosne monsunske sezone.