Zajedno s vatrogascima

Australska vojska pomaže u borbi protiv vatrene stihije koja već tjednima bjesni kod Sydneya

Hina

Foto NSW Rural Fire Service/via REUTERS

Foto NSW Rural Fire Service/via REUTERSSYDNEY Vojska je pozvana kako bi pomogla vatrogascima u borbi protiv vatrene stihije koja već tjednima bijesni u blizini Sydneyja, objavili su u petak iz Australskih obrambenih snaga.


Posebni vojni djelatnici bit će raspoređeni u 14 ruralnih vatrogasnih komandnih centara diljem savezne države New South Wales kako bi pomogli pri koordinaciji angažmana obrambenih snaga u borbi protiv vatre. Australska vojska će opsluživati gorivom kanadere, pomagati zrakoplovima za opažanje požara, transportirati vatrogasce te pomagati u helikopterskim potragama i spasilačkim operacijama.


“Ovom pozadinskom podrškom Australskih obrambenih snaga bit će oslobođeno više vatrogasaca koji će se moći posvetiti onome za što su obučeni u borbi protiv požara”, objavila je ministrica obrane Linda Reynolds u izjavi za australski Associated Press.
Premijer Scott Morrison je izjavio da će tisuće vatrogasaca koristiti pomoć u vidu vojne mehanizacije kao što su buldožeri i cisterne. Mnogi vatrogasci su volonteri i nisu plaćeni za svoj posao koji obavljaju već više od šest tjedana, a da se kraj njihovoj agoniji ne nazire.


“Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći kako bi našim vatrogascima osigurali sredstva i pomoć koja im je potrebna”, Morrison je izjavio u petak putem priopćenja.


Nije uobičajeno da se australska vojska angažira u domaćim operacijama, ali trupe su već korištene kad se trebalo boriti s posljedicama prirodnih katastrofa, kao što su poplave.


Uvjeti za gašenje će, nažalost, biti još teži tijekom nedjelje i ponedjeljka, ako je suditi prema vremenskoj prognozi koja predviđa temperaturu iznad 40 Celzijevih stupnjeva uz prilično snažan vjetar u zapadnom dijelu Sydneyja.