Pandemija ne jenjava

Apel Europske komisije: Spašavanje života mora biti ispred blagdanskih proslava

Barbara Čalušić

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Komisija također upozorava da zemlje članice kod popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije moraju voditi računa o epidemiološkoj situaciji, osigurati dovoljno testova te osigurati kapacitete za praćenje kontakata i liječenje pacijenata."RIJEKA – U Hrvatskoj je jučer potvrđeno 3.539 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojeg je u istom razdoblju preminulo 55 osoba. Na bolničkom liječenju nalazilo se 2.408 osoba, među kojima je njih 252 trebalo pomoć respiratora. U istom razdoblju u Hrvatskoj je testirano 10.077 osoba.


Broj testiranja u Hrvatskoj jučer je komentirao i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora Miroslav Venus, kazavši da je on daleko od idealnog.


– Kako kaže Svjetska zdravstvena organizacija, kad je postotak pozitivnih u ukupnom broju testiranih veći od pet posto, to je trenutak kad epidemija izmiče kontroli. Znamo da su naše brojke puno veće i negdje se kreću i do 40 i 50 posto. Naravno da je to daleko od idealne situacije i naravno da se onda svi kontakti ne mogu detektirati i odmah staviti u karantenu, ali radimo danonoćno, nemamo radnog vremena i radimo dok ne napravimo posao, ali su kapaciteti ograničeni, rekao je Venus, dodajući kako su upravo zbog ograničenih kapaciteta epidemiolozi pozivali na uvođenje strožih mjera, ne bi li se smanjio pritisak na testiranja, kao i broj pozitivnih testova. Mjere je ocijenio dobrodošlima, naglasivši da treba čekati određeno vrijeme da bi se vidjelo imaju li one rezultata.


Treba nam vrijeme
– Brojke o zaraženima i umrlima govore o nečemu što se događalo u povijesti, ne dalekoj povijesti, potrebno je određeno vrijeme da se bolest razvije, da se osoba, ako će se razboljeti, teško razboli, da završi na respiratoru, da se neko vrijeme bori za život i nažalost umre. Mjere koje su uvedene uspjeh će polučiti kroz izvjesno vrijeme, smatra Venus.


U Kliničkom bolničkom centru Rijeka od posljedica koronavirusa preminule su dvije osobe. Jučer je u riječkoj bolnici zbog dijagnoze COVID-19 bio hospitaliziran 121 pacijent, među kojima je njih 17 trebalo liječenje na respiratoru. Istovremeno, u Primorsko-goranskoj županiji jučer je zabilježeno 256 novih slučajeva zaraze koronavirsom na sveukupno 1.199 učinjenih testiranja. Broj aktivnih slučajeva iznosio je 2.706.


– S 256 novozaraženih u srijedu, Primorsko-goranska županija premašila je brojku od osam tisuća zaraženih od početka pandemije, od 28. veljače kada se pojavio prvi pozitivan slučaj. U našoj županiji dosad je zaražen 8.151 stanovnik, istaknula je epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Danijela Lakošeljac.


Prema njezinim riječima, udio teže oboljelih kojima je potrebno bolničko liječenje u odnosu na ukupan broj zaraženih je konstantan i kreće se od četiri do pet posto. Dok je u utorak velika većina novozaraženih bila u Rijeci i na širem riječkom području, jučer se taj broj sveo na 57 posto te je došlo do povećanja novih slučajeva u ostalim dijelovima PGŽ-a.


Stariji, oprezno!


– U crikveničko-vinodolskoj regiji udio zaraženih iznosio je 13 posto, devet posto ukupno zaraženih bilo je na otoku Krku, a na Liburniji deset posto. Dobna distribucija i dalje je stabilna pa je udio radnog stanovništva 63 posto, udio maloljetnika je devet posto, a studenti imaju osam posto udjela u ukupnom broju novozaraženih. Zabilježen je porast udjela starije populacije, starijih od 65 godina, kojih je bilo 20 posto. Nadamo se da se tu neće pojaviti trend uspona pa apeliramo na sve građane starije dobi i njihove ukućane da paze, ne izlaze van i da se pridržavaju preporučenih mjera, poručila je Lakošeljac.


Europska komisija objavila je kako svakih 17 minuta jedna osoba u Europi izgubi život od posljedica COVID-19 bolesti, poručivši ujedno da spašavanje života mora biti ispred blagdanskih proslava. Komisija je objavila strategiju za održivo upravljanje pandemijom tijekom zime, kada je povećan rizik od zaraze koronavirusom, dijelom i zbog okupljanja u zatvorenim prostorima.


Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides upozorila je na opasnost koju sa sobom nose blagdani.


– Ne možemo ugroziti napore koje smo svi poduzeli posljednjih tjedana i mjeseci. Ove godine spašavanje života mora biti ispred proslava, rekla je Kyriakides ističući kako cjepiva protiv koronavirusa čija je primjena na pomolu, pružaju nadu. Pritom je pozvala zemlje članice da se pripreme za cijepljenje kako bi sve bilo spremno čim cjepiva budu dostupna.


Zajednički pristup


Komisija također upozorava da zemlje članice kod popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije moraju voditi računa o epidemiološkoj situaciji, osigurati dovoljno testova te osigurati kapacitete za praćenje kontakata i liječenje pacijenata. Jedino kroz održivo upravljanje pandemijom mogu se izbjeći nova zaključavanja i ozbiljna ograničenja, poručili su u Komisiji koja u svojim preporukama ističe da su fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključni tijekom zimskih mjeseci, posebice u vrijeme blagdana.


Pri donošenju mjera zemlje članice trebale bi voditi računa o epidemiološkoj situaciji te o socijalnim i ekonomskim posljedicama. Također bi trebale nastojati da te mjere budu prihvaćene među građanima. Testiranje i praćenje kontakata vrlo je važno za otkrivanje žarišta infekcije i prekidanje lanca zaraze. U tome mogu pomoći aplikacije za praćenje kontakata koje ima većina država članica, a moguće je prekogranično praćenje.


Što se tiče putovanja, kojih će zbog blagdana sigurno biti više, Komisija ističe važnost koordiniranog pristupa. Za sigurna putovanja potrebno je pripremiti prometnu infrastrukturu i jasno komunicirati kada pojedine članice zahtijevaju odlazak u karantenu za putnike iz pojedinih područja u kojima je lošija epidemiološka situacija.


Komisija je pozivala zemlje članice da pripreme strategiju za cijepljenje jer, kako je istaknuto, sve dok sigurno i učinkovito cjepivo ne bude dostupno i dok velik dio stanovništva ne bude imuniziran, zemlje članice moraju nastaviti s naporima na suzbijanju pandemije na koordinirani način.