PRIJETNJA CIJELOJ EUROPI

Angela Merkel upozorava: “Moguće je da će se 60 do 70 posto stanovnika zaraziti koronavirusom”

Portal Novilist.hr

Foto REUTERS

Foto REUTERS

"Stanovništvo još uvijek nije imuno na ovaj virus, a ne postoji ni cjepivo te nam stručnjaci kažu da možemo očekivati kako će se i do 60-70 posto stanovništva zaraziti ovim virusom. Zato je važno da izbjegnemo opterećenja našeg zdravstvenog sustava te usporimo širenje virusa, kazala je njemačka kancelarkaNJemačka kancelarka Angela Merkel i ministar zdravstva Jens Spahn upravo se obraćaju javnosti zbog koronavirusa.


Merkel je na početku izjavila kako je sinoć održana videokonferencija u kojoj su sudjelovali svi lideri članica EU te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, javlja index.hr.


“Moramo shvatiti da je koronavirus došao u Europu”, rekla je Merkel.
“Stanovništvo još uvijek nije imuno na ovaj virus, a ne postoji ni cjepivo te nam stručnjaci kažu da možemo očekivati kako će se i do 60-70 posto stanovništva zaraziti ovim virusom. Zato je važno da izbjegnemo opterećenja našeg zdravstvenog sustava te usporimo širenje virusa. Stoga je jako važno slijediti upute koje objavljuje vlada, a te upute se mogu mijenjati jer svaki dan saznajemo nešto novo”, govori Merkel.


“Borimo se da u ovoj situaciji na životu održimo i gospodarstvo”, kaže i dodaje: “Važno je držati se preporuke ministra zdravlja da se otkažu sva okupljanja s više od 1000 ljudi.”


Merkel je izrazila i solidarnost Italiji.


“Ne smijemo se jedni od drugih u Europi potpuno ograditi, nego je potrebno naći način da jedni drugima pomognemo”, ističe Merkel. Kancelarka je dodala da će Njemačka izvoziti zaštitnu opremu drugim zemljama te da je zabrana uvedena kako bi vlada mogla pratiti da oprema dođe u prave ruke.


“Situacija u Njemačkoj je obilježena time da smo mi federalna zemlja, pa je potrebno koordinirati različite nivoe vlasti. Federalizam ne postoji tu da bi se ljudi izmicali od odgovornosti te ćemo s pokrajinskim ministrima sutra održati konferenciju da bolje koordiniramo sve mjere. Ovo je situacija u kojoj još mnogo toga ne znamo te je potrebno poduzeti odlučne mjere”, rekla je Merkel.


Ravnatelj Instituta Robert Koch Lothar Wieler kaže da je ovo “pandemijski virus” koji će “zaraziti oko 60 do 70 posto stanovništva”. Važno je znati da se ovaj virus ne širi u valovima te da ga je zato teško kontrolirati, ističe on.