Odgovor Vrhovnom sudu

Američki Kongres usvojio zakon koji štiti jednakost u braku, uskoro glasanje o kontracepciji

Hina

REUTERS

REUTERS

Prijedlog zakona, usvojen s 267-157 glasova u Predstavničkom domu koji kontroliraju demokrati, uspostavlja federalnu zaštitu za gay brakove i zabranjuje bilo kome da poriče valjanost braka na temelju rase ili spola paraPredstavnički dom američkog Kongresa u utorak je usvojio zakon koji štiti prava gay brakova, nakon što je odluka Vrhovnog suda da poništi presudu Roe vs Wade ugrozila slične presedane koji štite prava na istospolne odnose i kontracepciju.


Prijedlog zakona, usvojen s 267-157 glasova u Predstavničkom domu koji kontroliraju demokrati, uspostavlja federalnu zaštitu za gay brakove i zabranjuje bilo kome da poriče valjanost braka na temelju rase ili spola para. Zakon je usvojen uz potporu 47 republikanaca.


Slijedi glasovanje Senata, gdje se suočava s nejasnim izgledima u ravnomjerno podijeljenom domu. Republikance u Zastupničkom domu stranačko je vodstvo uputilo da glasuju prema savjesti.
Predsjednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Jerrold Nadler podržao je prijedlog zakona nakon što je savezno pravo na pobačaj ukinuto kada je Vrhovni sud poništio svoju ključnu presudu iz 1973. u slučaju Roe vs Wade.


U suglasnom mišljenju, sudac Clarence Thomas rekao je da bi sud također trebao preispitati svoje prethodne presude koje su jamčile pristup kontracepciji i pravo na gay brak iz 2015., jer su se oslanjale na iste pravne argumente kao Roe vs Wade.


Neki republikanci u Kongresu slažu se s Thomasovim argumentima. Republikanski senator Ted Cruz u subotu je izjavio kako je Visoki sud “očito pogriješio” kada je uspostavio federalno pravo na homoseksualne brakove.


Demokrati tvrde da Kongres mora pravo na gay brak unijeti u savezni zakon, za slučaj da sud krene u preispitivanje svojih ranijih presuda.


“Dragocjena prava i slobode nestat će u oblaku radikalne ideologije i sumnjivog pravnog razmišljanja”, ustvrdio je Nadler u priopćenju u ponedjeljak.


Prema zakonu usvojenom u Predstavničkom domu, savezne bi države i dalje mogle ograničiti homoseksualne brakove ukoliko Vrhovni sud poništi svoju prethodnu odluku, ali bi svejedno morale priznati takve brakove sklopljene u državama u kojima su oni i dalje legalni.


Zastupnički dom glasat će u četvrtak o prijedlogu zakona kojim se jamči pristup kontracepciji diljem zemlje, što je još jedno pravo za koje je Thomas predložio preispitivanje.