Pandemija

Američke države otkazale pobačaje zbog borbe protiv koronavirusa, naišle na osudu

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersWASHINGTON Američke savezne države Teksas i Ohio su zbog krize s koronavirusom otkazale sve operacije koje nisu hitne, uključujući i pobačaje, javlja u utorak AFP.


Ta je odluka naišla na žestoko negodovanje i osudu udruga za zaštitu prava žena na pobačaj u kojoj ne vide ništa drugo do “ideološkog” manevra, podsjećajući da pobačaji ne mogu čekati.


Teksaški guverner Greg Abbot u subotu je naredio odgodu svih medicinskih intervencija koje nisu prijeko potrebne kako bi osigurao dovoljno bolničkih kreveta za oboljele od Covida-19 i dovoljnu količinu zaštitne opreme za one koji ih njeguju.
Ta se naredba odnosi i na dobrovoljni prekid trudnoće, osim u slučaju opasnosti za život majke, pojasnio je glavni državni tužitelj Ken Paxton.


Svi koji budu kršili uredu guvernera kaznit će se do 180 dana zatvora i globom od 1000 dolara.


U državi Ohio je glavni državni odvjetnik, nakon odluke zdravstvenih vlasti o odgodi zahvata koji nisu hitni, na adrese triju klinika koje izvode pobačaje poslao pisma u kojima stoji da moraju poštivati gore navedenu odluku.


Dvije od tri klinike su odgovorile da će poštivati odluku o odgodi zahvata koji nisu prijeko potrebni, ali da pobačaji spadaju u hitne medicinske zahvate.


Vrhovni sud SAD-a je 1973. priznao pravo svim Amerikankama na pobačaj, ali je na saveznim državama da same odlučuju o zakonodavnom okviru čime je u mnogim državama to pravo ograničeno.