Borba za kontrolu

Albanci danas glasaju na kontroverznim lokalnim izborima

Hina

Reuters

ReutersGlasanje na lokalnim izborima u Albaniji počelo je u nedjelju u jeku jakih napetosti između vladajuće i oporbenih stranaka koje i dalje raspiruje borba za kontrolu između premijera Edija Rame i predsjednika Ilira Mete.


Meta je ranije ovaj mjesec pokušao uredbom spriječiti nedjeljne izbore kazavši da će užarena atmosfera onemogućiti istinski demokratsko glasanje, no izborni koledž, najviše izborno tijelo, nadglasao ga je prošli ponedjeljak.


Nakon toga Meta je rekao da želi premjestiti datum izbora na listopad, što je Rama odmah odbacio ustrajući na tome da se izbori održe u nedjelju.
Oporbeni blok pod vodstvom konzervativne Demokratske stranke prosvjedovao je, često nasilno, protiv socijalista Rame optužujući ga za korupciju i zahtijevajući njegovu ostavku i prijevremene izbore.


Oporba je napustila institucije u veljači i također je bojkotirala općinske izbore.


Vlasti su rasporedile 12.000 policajaca da osiguravaju red za vrijeme izbornog dana.


Čvrsto vođena tvrdim komunističkim režimom, Albanija se priključila NATO-u 2009. i na redu je da počne pristupne pregovore s EU-om, no to joj je i dalje nedostižno jer zaostaje s reformama i pitanjima vladavine prava.


Oporba optužuje Ramu za lažiranje parlamentarnih izbora 2017. , a nedostatke je prijavila i promatračka misija OSCE, no EU nije dovela rezultate u pitanje.