Mula Hasan Ahundu

Afganistanski premijer pozvao svjetske vlade da službeno priznaju talibansku administraciju

Hina

Reuters

Reuters

Strane vlade oklijevaju priznati talibansku administraciju koja je preuzela vlast u kolovozuPrivremeni afganistanski premijer Mula Hasan Ahundu srijedu je pozvao međunarodne vlade da službeno priznaju talibansku administraciju u zemlji te na konferenciji za novinare rekao da su za to ispunjeni svi uvjeti.


“Pozvao sam sve vlade, pogotovu islamskih zemalja, da nas počnu priznavati”, rekao je Ahund u svojem prvom velikom javnom nastupu od preuzimanja dužnosti u rujnu.


Strane vlade oklijevaju priznati talibansku administraciju koja je preuzela vlast u kolovozu, a zapadne države pod vodstvom SAD-a zamrznule su milijarde dolara vrijednu imovinu afganistanskih banaka i prekinule financiranja razvoja koje je činilo okosnicu afganistanskoga gospodarstva.
Ahund i drugi dužnosnici talibanske administracije uputili su poziv na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i dužnosnici UN-a za popuštanje ograničenja na ulazak novca u zemlju te rekli da je ekonomska kriza u zemlji posljedica zamrzavanja sredstava.


“Kratkotrajna pomoć nije rješenje: moramo pronaći put da temeljno riješimo probleme”, rekao je.


Međunarodna zajednica povećala je humanitarnu pomoć za rješavanje hitnih potreba uglavnom zaobilazeći službene kanale.


Međutim dok se zemlja suočava s novčanom krizom i sve lošijim gospodarstvom tijekom oštre zime milijuni ljudi zapali su u siromaštvo.