RASPRODAJA OBITELJSKOG SREBRA

Sve više tvrtki u Hrvatskoj više nije hrvatsko: Drastično povećan broj poduzeća u stranom vlasništvu, kao i broj stranih radnika

Jagoda Marić

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Važnost tvrtki pod inozemnom kontrolom, poput HT-a, Ine, hotelskih kuća i maloprodajnih lanaca, za hrvatsko gospodarstvo puno je veći, nego što to sugerira udio tvrtki pod inozemnom kontrolom u ukupnom broj poduzeća u HrvatskojU Hrvatskoj raste broj poduzeća pod inozemnom kontrolom, odnosno u stranom vlasništvu, a povećava se i broj radnika koje zapošljavaju te njihov udio u ukupnim prihodima i dodatnoj vrijednosti. Državni zavod u svojoj objavi ima podatke za 2021. godinu, a iz njih je vidljiv trend rasta svih pokazatelja iako je riječ o razdoblju u kojemu su gospodarske aktivnosti zbog pandemije bile prigušene i poduzetnici su teško pokretali nove projekte i ulaganja. U 2021. godini u stranom je vlasništvu bilo 11.038 poduzeća, što je 5,1 posto svih registriranih tvrtki u Hrvatskoj. Možda to i nije neki impresivan udio, ali riječ je o značajnom rastu jer je godinu dana ranije taj udio bio 3,7 posto. Godinu dana ranije u Hrvatskoj je bilo 6.700 poduzeća u inozemnom vlasništvu, što uključuje i podružnice stranih kompanija, pa to pokazuje da je njihov broj porastao za gotovo 65 posto.


Osim toga, važnost tvrtki pod inozemnom kontrolom, poput HT-a, Ine, hotelskih kuća i maloprodajnih lanaca, za hrvatsko gospodarstvo puno je veći, nego što to sugerira udio tvrtki pod inozemnom kontrolom u ukupnom broj poduzeća u Hrvatskoj. Vidi se to i iz broja zaposlenih, jer je 5,1 posto kompanija zapošljavalo 254.725 osoba, što je 21 posto ukupnog broja zaposlenih i samozaposlenih u domaćem gospodarstvu. Godinu dana ranije sve tvrtke pod stranom kontrolom zapošljavale su 17 posto radnika u hrvatskom gospodarstvu. Za svoje radnike tvrtke pod stranom kontrolom izdvojile su 30,3 ukupnog troška zaposlenih u hrvatskoj privredi. U prosjeku je godišnji trošak po zaposlenom u inozemnim tvrtkama u 2021. godini bio 153,4 tisuće kuna, dok je u tvrtkama pod kontrolom domaćeg vlasnika to bilo 93,8 tisuća kuna.


Takva razlika rezultata je činjenicama da su tvrtke u stranom vlasništvu u 2021. ostvarile promet od 313,1 milijardu kuna, što je 36,4 posto ukupnog prometa domaćeg gospodarstva. Uz to poduzeća pod inozemnom kontrolom imala su dodanu vrijednost od 80,4 milijarde kuna ili 31,8 posto dodane vrijednosti ukupnog poslovnoga gospodarstva.