NEZADOVOLJSTVO NA ULICI

Sve više štrajkova u SAD-u za veća prava radnika, raste potpora sindikatima

Hina

Reuters

Reuters

Sindikalisti tvrde da bi tim mjerama moglo biti pogođeno oko 1400 radnika koji od 5.  listopada štrajkaju u postrojennima u Michiganu, Nebraski, Pennsylvaniji i Tennesseeu.ZAGREB – Tisuće radnika i dalje štrajka diljem SAD-a  tražeći povećanje plaća i bolje radne uvjete, nakon što su scenski radnici u Hollywoodu u zadnji čas postigli dogovor s producentima, izbjegavši štrajk koji je prijetio razornim posljedicama po velike studije.


Kevin Bradshaw radi za kompaniju za proizvodnju žitnih pahuljica Kellog’s u Memphisu, gdje se proizvodi većina popularnih sjevernoameričkih ‘muesli’ Frosted Flakes.


Iako se radi o uspješnoj kompaniji, Bradshaw nije sretan s “kresanjem” polica za zdravstveno osiguranje i mirovinu, a također mu je i smanjen broj dana godišnjeg odmora.
Sindikalisti tvrde da bi tim mjerama moglo biti pogođeno oko 1400 radnika koji od 5.  listopada štrajkaju u postrojennima u Michiganu, Nebraski, Pennsylvaniji i Tennesseeu.


“Što je previše, je previše”, rekao je Bradshaw, potpredsjednik sindikata Local 252G u podružnici u Memphisu.


“Ne možemo više popuštati kompaniji koja bilježi rekordne zarade”, objasnio je.


Čelnici Kellog’sa su kratko priopćili da su naknade u njihovoj kompaniji među najvećim u toj industrij.


Oko 60.000 scenskih radnika angažiranih za snimanje filmova i televizijskih serije u Hollywoodu u subotu se nisu pridružili radnicima Kellog’sa, postignuvši dogovor s producentima o ugovorima o radu nakon pritužbi o bjednim ili nikakvim povišicama ili drugim pogodnostima, poput pravih pauza za odmor, pauza za jelo i povećanja plaća onima koji zarađuju najmanje.


Aktivisti za prava radnika se žale da iako su se brojni radnici pokazali neophodni i nezamjenjivi u krizi s covodom-19, to se nije odrazilo na njihov tretman kod poslodavaca, a sindikalisti su nikad odlučniji testirati tvrdokornost kompanija.


Ove godine u SAD-u pokrenuto 176 štrajkova, uključujući 17 u listopadu, objavilo je Sveučilište Cornell.


“Pandemija je uistinu razgolitila nejednakosti našeg sustava i radni ljudi odbijaju se vratiti na ušljiva radna mjesta koja samo ugrožavaju njihovo zdravlje”, kazala je Liz Shuler, predsjednica najveće sindikalne fedeeracije AFL-CIO.


Iako je Amazon u travnju ugušio pokušaj sindikalizacije u Birminghamu, Alabami, sindikalni čelnici su uvjereni da su se “zvijezde poklopile” i da će se moći izboriti za veća prava radnika.


Agencije podsjećaju da je u travnju, s većinom glasova protiv, Amazon uspješno porazio pokušaj sindikalizacije, no Sindikat maloprodaje, veleprodaje i robnih kuća (RWDSU) podnio je službeni prigovor Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB) u kojemu tvrdi da se Amazon ipak nezakonito miješao u glasovanje.


Potporu radnicima su tada dali senator Bernie Sanders i republikanski političar Marco Rubio, dok je predsjednik Joe Biden govorio o prednostima sindikalizacije, ali nije izričito spomenuo taj sindikalni slučaj.


Profesor Harley Shaiken je sada uvjeren  da “ulazimo u novu eru radničkih odnosa” jer “radnici osjećaju da je kucnuo njihov čas”.


“Ono čemu je svjedočimo je borba da se vratimo ili barem ostanemo u srednjoj klasi”, rekao je Shaiken.


Članstvo u sindikatima je posljednjih desetljeća stalno padalo, s 20 posto zaposlenih Amerikanaca 1983. na svega 11 posto 2020.


No, sada čak 68 posto Amerikanaca odobrava sindikalno uduživanje, što je najveći broj od 1965., a među onima između 18 i 29 godina potpora sindikatima je još veća i iznosi 78 posto.