BORBA S VATRENOM STIHIJOM

Šumski požari u Turskoj: Počela evakuacija turista u egejskoj regiji Bodrum

Hina

Reuters

ReutersISTANBUL – Tisuće pripadnika spasilačkih službi već se peti dan u nedjelju bori s velikim šumskim požarima u Turskoj, koja evakuira turiste iz turističkih mjesta koja su neposredno ugrožena.


U subotu navečer evakuirano je nekoliko mjesta u egejskoj regiji Bodrum, popularnoj destinaciji za odmor, izvijestio je gradonačelnik Ahmet Aras. Istaknuo je i da su ljudi dovedeni na sigurno.


Stotinu ruskih turista također je dovedeno na sigurno iz istočnog predgrađa Bodruma, priopćio je generalni konzulat Rusije. Premješteni su u nove hotele pa su sada izvan opasnosti.
Televizija NTV objavila je da je još jedno mjesto u provinciji Antalija također evakuirano u nedjelju.


Turska se od srijede bori s najgorim šumskim požarima u posljednjih nekoliko godina.


Ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli rekao je u nedjelju da je pet od prvotnih sto požara još uvijek aktivno. Jak vjetar stalno potpiruje plamen i ometa gašenje požara.


Prema službenim podacima, požari su do sada odnijeli najmanje šest života, a stotine ih je ozlijeđeno.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je u subotu pogođena područja. Istaknuo je da je broj kanadera koji su angažirani u gašenju povećan na 16, uz potporu Rusije, Irana i Ukrajine. Dodao je podatak da su jedan požar u obalnom gradu Marmarisu izazvala djeca.


Turske vlasti započele su istragu o uzrocima drugih požara i nisu isključile podmetanje.


U zemlji trenutno vlada toplinski val, a idućih dana očekuju se temperature iznad 40 Celzijevih stupnjeva.