Šef Komore

Sudovi potvrdili: Luka Burilović ne zadovoljava ni formalne uvjete da bude šef HGK

Portal Novi list

Luka Burilović Snimio Davor Kovačević

Luka Burilović Snimio Davor Kovačević

Prema odgovrima trgovačkih sudova u Osijeku i Zagrebu, Burilović nikad nije bio vlasnik i direktor trgovačkog društva Agrotehna iz Lipovca. Prema tome, Burilović ne ispunjava statutom propisane uvjete da bi uopće mogao biti predsjednik HGKPredsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović ne ispunjava formalne uvjete potrebne za vođenje ove organizacije, proizlazi iz njegove poslovne biografije, koju je proučio, potvrdio na trgovačkim sudovima i objavio portal Građanske inicijative Psihološko proljeće.


Naime, jedan od uvjeta je da osoba mora imati najmanje deset godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.


U službenoj Burilovićevoj biografiji nema podataka da je taj uvjet ispunio. U biografiji je dugačak popis tvrtki u kojima je Burilović bio predsjednik, zamjenik predsjednika ili član nadzornih odbora.
No, navode iz inicijative Psihološko proljeće, članstvo u nadzornom odboru se ne može smatrati upravljačkom pozicijom, budući da Zakon o trgovačkim društvima izričito propisuje da član nadzornog odbora ne može biti i član uprave.


Misterij Agrotehne


Oni su istražili firmu Agrotehna iz Lipovca, za koju Burilović u svojoj službenoj biografiji navodi da joj je bio vlasnik i direktor i prije 1996. godine. Sama HGK odbila je odgovoriti na pitanja koja su im slali iz ove Građanske inicijative, zbog čega su se obratili povjereniku za informiranje.


Potom su ipak dobili odgovor HGK, ali u njemu je tek stajalo da je prava adresa za pitanja o Agrotehni Trgovački sud u Osijeku. U GI Psihološko proljeće smatraju da HGK mora biti u posjedu ovih informacija, imajući u vidu da se za poziciju šefa Komore raspisuje javni natječaj.


Kandidati, jasno, moraju priložiti dokaze iz kojih je vidljivo da ispunjavaju statutom propisane uvjete. Iz Psihološkog proljeća podsjećaju da je 2018. Burilović reizabran za šefa HGK te da je tada trebao dostaviti dokaze da ima uvjete za tu poziciju.


Ne čekajući da povjerenik ponovo natjera HGK da odgovori na njihova pitanja, iz Inicijative su sami pokušali pronaći Burilovićevu navodnu tvrtku Agrotehna. Međutim, Trgovački sud u Osijeku potvrdio je da trgovačko društvo Agrotehna nikad nije bilo osnovano pri tom sudu.


Sud je poručio da u sudskom registru postoji trgovačko društvo Agrotehna koje je brisano, ali je osnovano pri Trgovačkom sudu u Zagrebu. Navedeno trgovačko društvo su i iz Psihološkog proljeća pronašli tijekom pretrage sudskog registra, ali tom trgovačkom društvu osnivač nije bio Luka Burilović, niti je bio u njemu direktor.


Upit su poslali i Trgovačkom sudu u Zagrebu, iz kojeg su naveli kako Luka Burilović nije bio upisan kao osnivač ili član nekog trgovačkog društva na teritoriju Republike Hrvatske.


Sudovi su jasni


Sve u svemu, prema odgovorima ova dva trgovačka suda, Burilović nikad nije bio vlasnik i direktor trgovačkog društva Agrotehna iz Lipovca, kako šef HGK navodi u svojoj službenoj biografiji na web stranicama Komore.


Imajući to u vidu, navode iz Psihološkog proljeća, Burilović ne ispunjava statutom propisane uvjete da bi uopće mogao biti predsjednik HGK.


Luka Burilović bio je od 2006. do 2014. u upravi Sladorane. Od 17. srpnja 2013. do 8. siječnja 2014. bio je član društva VTV d.o.o., Vinkovačke televizije, kojoj je Sladorana 2013. godine pozajmila preko 6 milijuna kuna.


Statut HGK propisuje da predsjednik te organizacije mora imati 10 godina iskustva na upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.


Psihološko proljeće je otvoreno pozvalo HGK da objave dokaze koje je Luka Burilović priložio pri svojoj prijavi za predsjednika HGK kako bi se javnost uvjerila ispunjava li uvjete za predsjednika HGK te poziva na javno očitovanje zašto je na web stranicama HGK navedena netočna informacija o tome da je Luka Burilović bio vlasnik i direktor tvrtke koja nikada nije postojala.