IZBORNI PROCES

Suci u Državno sudbeno vijeće izabrali sedam članova, među njima nema Ivana Turudića

Hina

Ivan Turudić / Foto Darko JELINEK

Ivan Turudić / Foto Darko JELINEK

Suci Vrhovnog suda koji u DSV biraju dva člana, dakle, po drugi put su izabrali Darka Milkovića, koji je u sadašnjem mandatu i predsjednik toga tijelaZAGREB – Suci su u Državno sudbeno vijeće (DSV) izabrali sedam članova, a među njima nije sudac Ivan Turudić, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da će izbor bit služben i konačan ako do četvrtka navečer nitko od kandidata ne uloži prigovor na izborni proces.


Dnevnik neslužbeno doznaje imena sedmero novih članova Državnog sudbenog vijeća (DSV-a) koje su suci u to tijelo izabrali u utorak, 6. studenoga, tajnim glasanjem. Od sedmero dosadašnjih članova DSV-a, kako se neslužbeno doznaje, četvero – sudac Vrhovnog suda Darko Milković, suci županijskih sudova Lidija Vidjak i Antun Dominko te općinski sudac Goran Goluža borilo se za još jedan mandat u tome tijelu i svih četvero ponovo su izabrani.


Suci Vrhovnog suda koji u DSV biraju dva člana, dakle, po drugi put su izabrali Darka Milkovića, koji je u sadašnjem mandatu i predsjednik toga tijela, te sutkinju Vrhovnog suda Marinu Paulić. Oboje su suci Građanskog odjela Vrhovnog suda. Suci Vrhovnog suda Damir Kos i Ante Perkušić, koji su se također kandidirali za DSV, nisu dobili potreban broj glasova.
Suci četiriju Visokih sudova biraju u DSV jednog člana, a od troje kandidata koji su se natjecali izabrali su sutkinju Visokog upravnog suda Evelinu Čolović Tomić.


Protukandidati su joj u ovoj skupini sudova bili sutkinja Visokog upravnog suda, Mirjana Juričić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.


Iz skupine županijskih sudova u DSV je, prema neslužbenim informacijama koje smo dobili iz sudačkih redova, izabrano dvoje sudaca koji su i protekle četiri godine bili članovi toga tijela: sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Lidija Vidjak te sudac Županijskog suda u Bjelovaru, Antun Dominko. Treća predstavnica županijskih sudaca u DSV-u u iduće četiri godine bit će kaznena sutkinja Županijskog suda u Splitu, Ivona Rupić, koja će na tome mjestu naslijediti suca istoga suda Nevena Cambija koji je član DSV-a bio proteklih osam godina, u dva uzastopna mandata.


Suci prvostupanjskih sudova biraju u DSV jednog člana i oni su po drugi put zaredom izabrali suca Općinskog građanskog suda u Zagrebu Gorana Golužu. U utrci za novi mandat u DSV-u Goluža je imao samo jednu protukandidatkinju, sutkinju zagrebačkog Općinskog suda Silviju Sunčanu Stubičar, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.