NEMIR I KAOS

Stotinjak škola u Beogradu danas je evakuirano zbog dojava o bombi: Je li to odmazda zbog Rusije?

Hina

Reuters

Reuters

"Jedina smo zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci su nevjerojatni iz dana u dan. I ove dojave o bombama pritisci su iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji“, rekla je BrnabićBEOGRAD – Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u utorak da učestale dojave o podmetnutim bombama predstavljaju pritiske iz inozemstva na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, kao što je to učinila većina zapadnih zemalja.


“Jedina smo zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci su nevjerojatni iz dana u dan. I ove dojave o bombama pritisci su iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji“, rekla je Brnabić beogradskim medijima.


Stotinjak škola u Beogradu evakuirano je u ponedjeljak nakon dojava o bombi koje su se pokazale lažnima, dojava je upućena i zračnoj luci u Nišu, a proteklih dana trgovačim centrima, željezničkoj postaji u Novom Beogradu, te dvaput zoološkom vrtu.
Niz dojava o podmetnitim bombama započeo je u ožujku, najprije zrakoplovnoj kompaniji Air Serbia koja je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu nastavila letjeti na liniji Moskva-Beograd.


Ukrajina je tada Srbiju optužila za profiterstvo zbog povećanog broja letova za Rusiju u vrijeme zapadnih sankcija toj zemlji.


Brnabić je rekla za provladinu komercijalnu TV Pink da se neuvođenje sankcija Rusiji pokazalo “iznimno skupo” jer je i investitorima “glavno pitanje” postalo zašto to Srbija još uvijek nije učinila. Po njezinoj ocjeni, to dodatno usporava daljnji rast zemlje.


I drugi srbijanski dužnosnici učestale dojave u posljednja dva mjeseca o bombama u školama, na mostovima, trgovačkim centrima, zračnim lukama, te u sustavu Beogradskog vodovoda i drugdje  vide kao dio “specijalnog, psihološkog rata protiv Srbije” čiji je cilj zastrašiti ljude, poremetiti dnevnu rutinu i stvoriti nestabilnost.


“Jasno je da je riječ o hibridnom ratu protiv Srbije, a cilj je unijeti u zemlju nestabilnost i nemir i otjerati strane investitore”, ocijenio je u utorak zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.


Ustvrdivši da je Beograd zatražio međunarodnu pravnu pomoć u otkrivanju adresa s kojih stižu dojave o navodno postavljenim bombama, on je rekao da ne zna hoće li te pomoći i biti.


“Očito to nikoga tamo ne interesira, a nekima čak i odgovara taj pritisak na Srbiju”, ocijenio je Vesić.


I srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin u povodu niza anonimnih dojava o postavljenim bombama u Beogradu, ocijenio je dan ranije da se “protiv Srbije vodi specijalni rat” i da prijetnje stižu “s različitih adresa iz više europskih država”.


Vulin je istaknuo da ministarstvo u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom i Tužiteljstvom za organizirani kriminal “čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći” sukladno međunarodnim konvencijama.