MISTERIOZNA TROVANJA

Što je točno bilo u bočici i zašto je lužina toliko opasna: Stručnjakinja objasnila i što se moglo dogoditi u proizvodnji

P. N.

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

"Pa to je zapravo gotovo maksimalna koncentracija jer maksimalna iznosi pH od 14. Radi se o opasnoj koncentraciji", kazala je profesorica Levaj

Prošlo je nekoliko dana otkad se javnošću proširila vijest kako je u riječkoj bolnici zaprimljen dječak s teškim oštećenjem jednjaka nakon konzumacije mineralne vode.


Analiza je pokazala kako se u mineralnoj nalazila opsasna lužina čiji je pH vrijednosti 13,6, izuzetno opasna.


RTL-ova je reporterka Katarina Brečić razgovarala s Brankom Levaj profesoricom i obnašateljicom dužnosti dekana Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.


“Pa to je zapravo gotovo maksimalna koncentracija jer maksimalna iznosi pH od 14. Radi se o opasnoj koncentraciji”, kazala je profesorica Levaj i dodala kako je lužina inače bezbojan kad se otopi, a otapa se u vodi što znači da je u principu nitko ne može primijetiti ako se slučajno pomiješa s vodom.


“Lužina se koristi za čišćenje i pranje može biti u različitim sredstvima. U industriji se isto koristi za ispiranje pogona i zaista se pogoni za proizvodnju bezalkoholnih pića peru s lužinom. Samo što je ona vrlo niske koncentracije od 1 do 3 posto, to su. U tim zatvorenim sustavima se ispiru cijele linije, svi cjevovodi i slično, tankovi. Onda slijedi ispiranje s vodom i ispiranje s kiselinom za neutralizaciju, pa opet ispiranje s vodom. Stroga kontrola pH je obavezna i mora biti neutralan”, objasnila je profesorica Levaj te dodala kako je teško zaključiti potječe li ona iz proizvodnih pogona.


“To je isto mjesto, van linija zatvorenog sustava gdje se puni i do tisuću boca u sat vremena, gdje se provodi i zatvaranje boca, a tamo se provodi stroga kontrola. Gdje se te su linije pod strogom kontrolom, imaju nekoliko više kritičnih točaka koje se prate”, kazala je.


Na pitanje je li netko u objektu proizvodnje mogao uliti lužinu u mineralnu vodu, profesorica Levaj je pojasnila kako se ipak radi o bočicama koje i mi svakodnevno koristimo za različite stvari.


“Znamo svi iz svakodnevnog života da su te bočice koje raznorazne koristimo, pa tako eto, i od mineralne vode. Ponekad nam posluže i za natočiti i vino i ocat i ulje i tko zna što ja ne mogu pretpostaviti što je netko negdje mogao natočiti, ali znamo svi iz iskustva da ih koristimo za svašta”, komentirala je i istaknula da se slične lužine koriste u domaćinstvu kao sredstva za čišćenje koje su jednako jako opasne za tijelo i organizam.


Poručuje kako je vodu zdravo piti, no kako zbog jednog incidenta ne bismo trebali stvoriti jedan negativan stav prema drugim bezalkoholnim pićima.


U cijelom je slučaju i dalje još puno neodgovorenih pitanja, a među njima i kako se opasna lužina našla u bočici mineralne vode.