RADIKALAN KORONA REŽIM

Stanovnici Šangaja ogorčeni zbog lockdowna: Nema dovoljno hrane, djecu odvajaju od roditelja

Hina

Reuters

Reuters

Gradske vlasti u ponedjeljak su priopćile da su tri starije osobe preminule, imale su i druge bolesti.PEKING – Šangaj je izvijestio o prva tri smrtna slučaja u zadnjem valu covida-19 u lučkom gradu na istoku Kine.


Gradske vlasti u ponedjeljak su priopćile da se radi o trima starijim osobama koje su imale i druge bolesti.


Sredinom ožujka zabilježena su dva smrtna slučaja u pokrajini Jilinu na sjeveroistoku Kine, koji se smatraju prvima u zemlji u više od godinu dana.
Nezavisni stručnjaci sumnjaju u točnost službenih podataka o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa iz Pekinga, koji je u tom trenutku zabilježio da je 25. siječnja 2021. bio zadnji smrtni slučaj covida-19.


Šangaj je u središtu najvećeg vala covida-19 u Kini od početka pandemije prije više od dvije godine. Velika većina stanovništva područja Šangaja, gdje živi 26 milijuna ljudi, u izolaciji je od kraja ožujka.


U megagradu – kineskom gospodarskom i financijskom središtu – raste ogorčenost zbog nedovoljnih zaliha hrane, problema s medicinskom skrbi ili zaražene djece odvojene od roditelja zbog pravila karantene.


Ne zna se koliko će izolacija trajati.


Vlasti su izvijestile da je u nedjelju u Šangaju ponovno otkriveno više od 2400 potvrđenih novih zaraza covidom-19 i više od 19.800 asimptomatskih slučajeva. Većina ukupnog broja novozaraženih u cijeloj zemlji odnosi se na Šangaj.


Tvornice u Šangaju u ponedjeljak se pripremaju za ponovno otvaranje, jer je grad ubrzao napore za izlazak iz blokade uvedene radi suzbijanja covida-19, koja je primorala većinu poduzeća u kineskom gospodarskom središtu da zatvore pogone na gotovo tri tjedna.


Proizvođač električnih automobila Tesla pozvao je radnike natrag na posao kako bi se pripremio za ponovno pokretanje proizvodnje. Iako je isprva namjeravao nastaviti proizvodnju u jednoj smjeni ponedjeljak, sada to želi učiniti u utorak. Jedan od razloga su problemi s logistikom.


Kineski partner Volkswagena i General Motorsa SAIC Motor najavio je da će danas početi s aktivnostima za nastavak proizvodnje.


Šangaj namjerava do srijede zaustaviti širenje ciovida-19 izvan karantenskih područja, što bi omogućilo daljnje ublažavanje karantene.


Zatvaranje je zaustavilo poslovanje u najmnogoljudnijem kineskom gradu. Stanovnici umorni od izolacije načičkani su u stanovima, a mnogi su suočeni s teškoćama u nabavci hrane, izgubljenim prihodima i razdvojenošću članova obitelji te lošim uvjetima u karantenskim centrima.


Ranije se najavljivalo da bi tvrtke u Šangaju mogle ostati otvorene uspiju li izolirati radnike na licu mjesta, no to se pokazalo preteškim za mnoge, uključujući Teslu i Volkswagen koji su zatvorili tvornice 1. travnja.


Čak i da su radnici bili voljni ostati u pogonima, nabava komponenti i sirovina za proizvodnju postala je preteška nakon što su gradovi u blizini Šangaja uveli vlastite mjere suzbijanja covida-19 te zato što je kamionski prijevoz ozbiljno poremećen.


Bijela lista


Kineski industrijski regulator u petak je objavio “bijelu listu” tvrtki uglavnom u šangajskom sektoru poluvodiča, auto-industrije i medicinske opskrbe, kojima je dozvolio poslovne operacije. Radnici tvrtki s popisa mogu podnijeti zahtjev za dozvolu za vožnju na posao i s posla.


Među tvrtkama koje se pripremaju za ponovno otvaranje su biotehnološka tvrtke Shanghai Raas Blood Products i Shanghai Pharmaceuticals.


Tvrtke koje se prijavljuju za nastavak rada moraju se opskrbiti medicinskim potrepštinama i uspostaviti zatvorene krugove za radnike koji moraju boraviti na radnom mjestu ili biti ograničeni na putovanje s posla i na posao.


Šangaj je pod pritiskom da provede kinesku strategiju eliminacije covida-19 koja je uvelike suzbila koronavirus tijekom zadnje dvije godine, ali je otežana vrlo zaraznom varijantom Omicron.


U ponedjeljak je dužnosnica šangajske zdravstvene komisije Wu Qianyu rekla da će grad od ponedjeljka do četvrtka započeti novi krug dnevnih PCR i antigenskih testova za stanovnike u “zapečaćenim” i “kontroliranim” područjima.


“Nadamo se da će većina naših građana nastaviti surađivati kako bismo zaustavili širenje virusa, postigli cilj nulte razine covida na razini zajednice i što je prije moguće omogućili normalnu proizvodnju i nastavak života”, rekla je na konferenciji za novinare u ponedjeljak.


Šangaj je proveo više od 200 milijuna PCR testova od 10. ožujka, kada su u gradu covid brojke počeli rasti, objavili su državni mediji.


Od 21.395 novih lokalnih infekcija koje je Šangaj prijavio u nedjelju, 561 je pronađeno izvan karantenskih područja, što je manji pad u odnosu na 722 u subotu.


Šangaj je također izvijestio da su tri zaražene osobe umrle u nedjelju, što je prvi put tijekom trenutne epidemije da je zabilježen smrtni slučaj među oboljelima od koronavirusa.


Pacijenti, dvije žene i muškarac u dobi između 89 i 91 godine, patili su od bolesti srca, dijabetesa i hipertenzije, priopćio je grad.